divendres, 17 de setembre del 2010

L'ARPA I LES SEVES VIBRACIONS 49

BEATERIS FLAMENCS

Viatjant per Bèlgica es troben en diverses ciutats els Beateris, jo he visitat el de Begijuhof a la ciutat de Bruges, que va interessar-me molt.

El Gener de 2004, vaig matricular-me a un curset de “Dones místiques” que donava la professora de Història medieval, Blanca Garí,de la U.B, amb ella vaig aprendre noms de moltes dones escriptores que van influenciar en aquella etapa de la història.

Els beateris flamencs van tenir molta rellevància des del segle XII. Eren conjunts arquitectònics ubicats a les afores de les ciutats, com un petit poblet, amb cases senzilles en una zona de camp o bosc, habitades per les beguines.

Les beguines eren dones que dedicaven la seva vida a Déu sense retirar-se del món, treballaven, pregaven, cuidaven malalts,peregrins i altres tasques , podien fer vots o bé sortir i casar-se. Eren solucions en l’Edat Mitja, quan les dones tenia unes difícils condicions de vida, o bé per tenir els marits a la guerra, ser vídues, o per la seva educació les que provenien de les famílies més altes socialment.

Aquests record dels beateris, en terres de Flandès,m’han vingut a la memòria, aquesta tarda en el cine Verdi, mentre veia VISION.

HILDEGARD von BINGEN

Deixo pels especialistes del cinema la valoració de la pel·lícula VISION, dirigida per Margarethe von Trotta, que ens narra la vida i l’obra d’una dona alemanya que va viure del 1098 al 1174.

Hildegard, és una nena nascuda en el sí d’una família noble alemanya, i per tal de donar-li una bona educació la deixen als 8 anys en un monestir Benedictí, tal com feien les millors famílies d’ Europa amb les seves filles; amb els anys es queda com a religiosa i arriba a ser-ne l’Abadesa.

Fins aquí res a destacar de tantes altres noies nobles.

Si m’ha captivat la seva vida ha sigut per la seva trajectòria de dona intel·ligent, combativa i incansable en tirar endavant conceptes i revolucions dins i fora de les estrictes regles religioses i civils de finals del segle XI i inicis del XII, on el món masculí imperava en l’església i en la monarquia.

Hildegard von Bingen, fou instruïda en la medecina de les herbes, la lectura, la cal·ligrafia i la música (cant gregorià), matèries en les que va prosperar molt aviat. Abadessa, líder monàstica, mística, profetessa,escriptora, compositora musical i herbolària. Al seu primer llibre Scivias (coneix els camins),en van seguir d’altres, així com nombroses cartes. Se la va arribar a nomenar “la Sibil·la del Rin” pels que buscaven els seus consells. Al separar-se de la protecció dels benedictins, fundà el monestir de Rupertsberg on morí l’any 1174.

La pel·lícula interpretada per Barbara Sukova, té una durada de dues hores.

3 comentaris:

  1. continúa viatjant que ens instrueïm gràcies a les coses tan interessants que expliques. Bon cap de setmana!

    ResponElimina
  2. Ya te dije que nos interesaba verla por lo excepcional que fue esa mujer. Cuando la haya visto ya la comentaré.
    Rafel.

    ResponElimina
  3. Ja sabia que estaria molt bé. En quant pugui...

    ResponElimina