divendres, 10 de setembre del 2010

L'ARPA I LES SEVES VIBRACIONS 46

REFUGI ANTIAERI DE LA PLAÇA DEL DIAMANT

Refugis antiaeris, 1ª part

He visitat per tercera vegada el refugi antiaeri que hi ha sota la plaça del Diamant on visc. Recordo, encara que sols tenia tres anys, que l’àvia ens hi portava quan sentíem les sirenes que avisaven d’un bombardeig. Era una solució momentània per aturar l’angoixa i la por a les bombes que podien caure a casa si t’hi quedaves.

Us recomano la visita actualment gestionada pel Taller d’Història de Gràcia, on una historiadora molt qualificada explica a més del que es veu en el recorregut, les etapes de la guerra civil i, com ho vivien les persones. Podeu contactar al telèfon 932 196 134 o bé a través del correu e.:taller@gracianet.org

S’inicia el recorregut dalt la plaça on uns dibuixos i fotografies de l’època exposades en un panel, mostren visualment el que desprès ens explica’n a baix. Tot seguit baixem un tram d’escales ja que es troba a 12 metres de profunditat, més 2 de la superfície, en total 15 metres avall, no recomanable per les persones que pateixen claustrofòbia. El subsòl és humit i té alguna filtració d’aigua. Es recorren 250 metres de túnels per sota la plaça. Tenia una capacitat per unes 200 persones. Durant anys va restar tancat i al redescobrir-lo van començar les obres per millorar l’accés que era com un forat amb desnivell perillós i incòmode, a vegades ja més grandetes inconscientment hi jugàvem. A dins no s’ha fet cap modificació com ha passat amb altres refugis, sols s’han canviat els fils elèctrics que estaven molt malmesos, però la il·luminació es l’original, així com les parets, i uns bancs de maons adossats a banda i banda dels passadissos on la gent s’asseia amb una certa comoditat, si l’estada a dins era llarga, cal dir que podia durar molt poca estona, la que els avions sobrevolaven per tirar bombes. En aquest no consta que hi hagués vàter, si que en refugis mes grans existien lavabos. En un recó del recorregut ens mostren l’ infermeria, un espai quadrat on hi havia una llitera, per si algú es trobava malament o entrava ferit.

Dedicat al Rafael, estudiós de la guerra civil.

1 comentari:

  1. Hi aniré segur. Ja fa temps que en tinc ganes i ara que en tinc la informació ja no en tinc excusa.

    ResponElimina