diumenge, 12 de setembre del 2010

L'ARPA I LES SEVES VIBRACIONS 47















Refugis antiaeris, 2ª part

Plànol del refugi de la plaça del Diamant.

Seguint la ressenya d’ahir, us invito novament a baixar al subsòl de la plaça on visc. Això ara es possible gracies a que durant unes obres del 1992 es va redescobrir el refugi. Més endavant, es va posar en marxa la reforma de l'espai perquè es pogués visitar. S'ha recuperat un segon accés al refugi i s'ha renovat l'enllumenat.

El traçat amb ratlles negres és el tram que es visita, l’altre part té filtracions d’aigua i no està habilitada per visites, sols reservada als estudiosos. La rodona marcada en l’encreuament senyala on hi havia el pou de ventilació. El refugi tenia dues sortides, per si una d’aquestes es malmetia a causa de l’explosió d’una bomba o si s’ensorrava per altres motius, és pogués sortir per l’altra. Actualment per protegir la sortides a la plaça s'han instal•lat dos badalots de vidre que garanteixen les condicions ambientals de temperatura i humitat per a la conservació òptima de la construcció. La visió dels vides recoberts de reixes, no és gens estètica i malauradament els nens i no tan nens les fan servir de porteries de futbol, amb el corresponent soroll al picar la pilota contra les reixes, sobretot a les nits, amb el desesper dels veïns que es desperten sobresaltats, val a dir que a les nits d’estiu hi juguen els adults.

A l'Arxiu Històric de Gràcia, estan dipositats alguns dels objectes que és van trobar a dins com: vestits de gasa, estris de cuina, diaris i llaunes.

El creixent interès per a la recuperació de la memòria històrica i l’esforç de persones com la historiadora Pilar Frutos han fet possible que el refugi s’hagi salvat de la piqueta i que avui dia, convertit en espai museístic, es pugui visitar, i que escolars de la vila i d’arreu de la ciutat puguin conèixer millor aquesta part de la nostra historia.

La visita guiada, (no és pot fer particularment), dura entre una hora o hora i mitja, segons les explicacions de la guia i les posteriors preguntes que poden fer els visitants per aclariments.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada