dissabte, 14 d’agost del 2010

L'ARPA I LES SEVES VIBRACIONS 37

Mosaics de Sant Salvdor en CORA

Amb aquest escrit acabo el meu reportatge de Turquia, tinc records per molts dies més, però prefereixo canviar de tema.

La paraula CORA vol dir conceptes com terra, esfera, país, àrea suburbana, estatge dels vius i estatge de l’ Incontenible.

Tothom o casi tots els turistes, passen per Cora, però el nostre interès era especial, anàvem a fer una classe magistral in situ. El meu mestre de Bíblia ( Antic i Nou testament) , que acompanyava el grup, aquest setembre donarà un curs i/o màster sobre CORA, a la Facultat de Teologia. Anticipant un xic el que tenia preparat, ens explica, sense preses, tot el que per la seva època van representar els mosaics. En moltes pintures sol haver-hi un donant al lateral del quadre que porta en les seves mans l’obra donada. Aquí és molt conegut el mosaic en que Teodor Metoquitas, el donant, porta a les mans l’església de Cora, al mateix temps que deixà escrit, que es volia relatar per mitja de mosaics i pintures, com el Senyor mateix, es va convertir en mortal, per nosaltres.

Aprenguérem el que relaten els mosaics i pintures, veiérem amb gran precisió els detalls, les analogies, les descripcions. Amb el temps la majoria se seguirien pintant en altres parets, altres però sols es poden veure a Cora i això ens ensenyà a buscar l’Enric.

Els mosaics són de gran bellesa. El que he escanejat d’una foto, té uns colors blaus, roses i daurats preciosos, tota la superfície incrustada de trossets de pedra i marbre que brillen a la llum dels finestrals. No et canses de mirar-lo. Es titula “ La Verge Blachsermitissa i els àngels” i porta una inscripció que diu: “La Mare de Déu i l’estatge de l’ Incontenible” En aquest cas l’ incontenible es fa contenible a traves de l’Encarnació. Sempre parlant amb llenguatge cristià.

La bellesa però es capta des de tots els angles del pensament, sigui quin sigui.

Segur que el que escric ho heu vist representats dotzenes de vegades, sols pretenc com en els altres escrits de Turquia, deixar constància del que m’ha impacta més cada dia. Ara veig que coincideix que demà és la Mare de Déu d’agost, Susi si ho celebres moltes felicitats!!! Nosaltres tenim a Gràcia l’inici de la Festa Major i la celebració solemne de la Mare de Déu.

.



1 comentari:

  1. Quan te'n vagis a Núria, ens deixaràs sense els teus erudits reportatges? Ho trobarem a faltar.

    ResponElimina