dijous, 25 d’agost del 2011

L'ARPA I LES SEVES VIBRACIONS 134

Croàcia 12

Llengua i escriptura croata

Pensant sempre en mentalitat de lletraferida, a la interessant ciutat de Split, vaig trobar aquestes dues escultures. Us en faig un resum.


Espectacular estàtua en bronze de 20 metres d’alçada del bisbe croata GRGUR NINSKI ,considerat el patró de la llengua croata, va canviar el culte religiós del llatí al croat l’any 926, actitud que li creà problemes amb Roma, i és va convertir en símbol pel seu poble. La escultura fou realitzada per Ivan Mestrovic el 1929, en commemoració dels 1000 anys; ha estat desplaçada diverses vegades , també amb la ocupació italiana, finalment ara es troba al nord del palau de Dioclecià i del casc antic de Split en les afores de la Golden Gate. Diuen que tocar-li el peu porta sort, cosa que férem.

MARKO MARLUIC, és considerat el pare de la literatura croata. Nascut a Split el 18 d’ agost de 1450 morí el 5 de gener de 1524; poeta croata ,defensor de l’ humanisme cristià i una de les figures més senyeres del Renaixement de la actual Croàcia. Estudià a Pàdua i va rebre les ordres religioses. La seva obra mestre és el poema èpic JUDITA escrit el 1501. Fou la primera persona en utilitzar el terme psicologia per definir aquesta matèria.

Gravat que mosta les enormes dimensions del Palau de Dioclecià que segons diuen, va buscar el lloc més bonic del món per viure-hi. Sens dubte és una ciutat per visitar en calma, i quedar-s’hi més d’un dia, sols les restes del palau ja s’ho mereixen a més de tots els monuments de la ciutat i de la catedral. Els seus carrers estrets són una delicia.

1 comentari:

  1. Ma. Teresa, el que ens expliques avui és genial! Trobo que aquest viatge ens ha d'enriquir a TOTS I TOTES.

    ResponElimina