divendres, 12 d’agost del 2011

L'ARPA I LES SEVES VIBRACIONS 124

CROÂCIA 5

Pels FOUR BLACK CATS -GASTRONOMIA,

OH,oh, oh… no és un miratge, és realitat!!!, el nostre guia ha triat pel primer dinar del grup a Croàcia, un lloc agradable que ens deixes un bon record . Som al casc antic de Dubrovnik, una ciutat preciosa, cuidada , neta, emmurallada, un sol carrer principal ample per on passeja tothom, i darrera uns carrers petits i plens de gràcia amb restaurants i botiguetes que venen artesania. El restaurant triat és el “Moby Dick” amb tauletes al mig del carrer i un toldo blanc que amortigua el sol i dóna ombra. El mateix rètol a fora, la mateixa guarnició a dins, la xarxa de pesca, l’ancora, els peixos de cartró, sols que un el trobarem a Boston al Cap Cod el maig de 2006 i avui la balena s’ha traslladat a Croàcia, on jo la retrobo.

Dinar arròs sucós amb marisc, musclos de les roques properes i alguna gamba petita, bo i al seu punt, seguit d’un platet d’amanida,que mai falta ni al migdia ni a la nit, i una llobina fresca a la planxa amb pebrots verds de guarnició, per postres síndria.

He demanat una copa de vi roig croata, amb cos i bon pal·ladar.Recordeu el suc de fruita de Cap Cot? I com vam riure amb la llagosta i el suc de poma? Per acabar un café i un xic de sobretaula ja que ens esperava la primera sortida a l’Adriàtic. Una barca llogada per nosaltres sols ( aquell matí havien arribat 4 creuers immensos amb riuades de gent que tenien sols 6 hores per veure Dubrovnik i els llacs). La barca petita navegà una hora mentre l’escuma de l’aigua ens salpicava cara i braços, una aigua puríssima de colors blaus i verds. No recordo el nom de l’illa, sols que descansarem tot prenen un gelat. A la tornada el mateix camí però bordejant unes muntanyes molt altes que queien escarpades sobre l’aigua i de roca molt dura, sense vegetació, ni cap construcció, per les indicacions del guía veiérem uns petits forats casi imperceptibles; eren miradors que sortien de la roca totalment foradarà per dins, un bunker dins una zonz militar i que Tito havia fet construir per escapar-se si en fos el cas en perdre la guerra, o qualsevol eventualitat negativa durant l’època socialista, la llargada dels túnels era molt extensa sempre per dins les muntanyes.

He passat 4 nits a Dubrovnik, 2 a l’anada i 2 a la tornada. Les nits al voltant del port són delicioses, cada bar té una cabuda petita i ofereix diferent música, jazz, melòdica, de llauna, viva de piano o acordió,etc. Pots anar d’un a l’altre i fer un café o una copa en una terrassa. El licor nacional es diu Rajika, la cervesa Pivo, el vi blanc Bijelo vino i el roig Crno vino. No els hi agraden massa els €, prefereixen que paguis amb la seva moneda, 1 €, equival a 7,20 kunes. Els preus per nosaltres eren assequibles, una Pivo entre 7 o 9 kunes segons la categoria del restaurant i una botelleta d’un bo Crno vino croata unes 15 kunes.

Ja veieu que avui he passat de la tristesa de la guerra, al goig d’una bona taula o beguda, que tot FA VACANCES. Un petó als Four Black Cats.

2 comentaris:

  1. Ma. Teresa, ja ho tinc decidit. La propera vegada, no t'estrany que et facin pagar suplement per excés de pes de la maleta. JO HI SERÉ A DINS.
    Aquest matí he quedat amb l'Alícia (la cosina de'n Marçal) que m'ha tornat la guia de Nova York que li havia deixat. I ara Cape Cod. Ahir vaig veure un reportatge magnífic sobre la Capadòcia. No he anat de vacances però com que sóc positiva de mena....

    ResponElimina
  2. qUIN GUST VIATJAR SENSE SORTIR DE CASA. éS MILLOR DE L'ALTRA MANERA PERÒ VAJA...

    ResponElimina