dimecres, 10 d’agost del 2011

L'ARPA I LES SEVES VIBRACIONS 122

CROÀCIA 3

MARIJA JURIC ZAGORKA

Passejant pel mercat de Zagreb i mentre els companys miren les paradetes, el guia ens mostra aquesta escultura de Marija; al primer cop d’ull veiem una dona fornida, vestida d’època amb un paraigua a la mà dreta que poca cosa ens diu, però a l’explicar-nos la seva biografia ràpidament agafo paper i boli per recordar-ho. Sóc l’única, els demès opten per prendre una cervesa fresca en unes tauletes al seu costat en el carrer Tkalciceva, ja que està al centre del passeig. Monument aixecat el 1991, obra de l’escultor Stjepan Gracan. És la meva primera troballa que em porta cap la literatura croata. Penso ràpidament en vosaltres i el nostre Bloc, i que a l' arribar faré una ressenya a aquesta dóna, lluitadora i escriptora.

Marija Juric´ Zagorka (neix el 1873 a Negovec i mor a Zabreb el 1957, als 84 anys, desprès d’una vida de lluita per tirar endavant una literatura minoritària femenina).

Fou la primera periodista i escriptora croata, nascuda i educada dins d’una família noble, va escriure sota el pseudònim “Zagorka”. Fou una dóna avançada en el seu temps, convertint-se en la primera periodista professional de Croàcia i una lluitadora per la igualtat de les dones. Escrivia novel·les per un ampli públic en les que barrejava les històries d’amor amb elements de la historia nacional. Inicia una lluita contra la injustícia social, la aristocràcia, la pèrdua d’identitat nacional, i aixeca la bandera de la discriminació femenina, temes que fan que sigui silenciada durant dècades.

Obres: La bruixa de Gric una historia sobre la persecució de les bruixes de Zagreb. Gordana, La filla de Lotrscak, La princesa del carrer Petrinsca i Els inquisidors ,entre d’altres.

El correu croata el 2007, en commemoració dels 50 anys de la seva mort edità un segell amb la seva cara, de 7,20 kunes (equivalent a 1€ nostre). En el marge inferior esquerre és veu una imatge de la Bruixa de Gric.

El Centre d’ Estudis de la Dóna de Zagreb amb col·laboració amb la Facultat de Filosofia li ha dedicat unes jornades per recordar els seus textos, fa just uns mesos, el desembre passat.

.

2 comentaris:

  1. uuuaaaauuuu! Comencen bé les cròniques croates! Tot això t'ho va explicar el guia? Així que vas ser l'única que vas prendre notes, oi? Per què et penses que t'hem anomenat la cronista oficial del blog?

    ResponElimina
  2. El cuquet que portem dins per la literatura i l'escriptura, ens fan obrir els ulls i l'oïda així que sentim parlar d'un autor, i més si és una dona com és el cas de la Zagorka, els altres companys són molt bons en altres matèries.

    ResponElimina