dimecres, 17 d’agost del 2011

L'ARPA I LES SEVES VIBRACIONS 129

Hitchcock davant Zadar Companys de viatge




Croàcia 8

ZADAR

Sortim de la ciutat de Rijeka al nord i, baixen per la costa dàlmata fins a la ciutat de ZADAR. Deixo de costat la historia de la República de Venècia que hi regnà anys i de la qual en queden molts monuments i dels altres invasors. El que que vull compartir amb vosaltres són dues sorpreses que m’impactaren. Les dues modernes i que es complementes, són obra del mateix arquitecte Nicola Basic, creades al 2005. Meravellosa comunicació entre harmonia de so i color.

Des de la punta de la ciutat de Zadar, es veu la illa d’enfront, és la de Pasman, també les illes Ugljan. El nostre guia ens explicà que Alfred Hitchcock visità Zadar el 1964, i deixà escrit “The most beautiful sunset in the world can see from Zadar” i afegí, més bonica que la Key West de Florida. Es referia precisament a la visió de la posta de sol sobre el mar , en l’espai de terra que queda com un arc, entre les dues puntes. Sembla que aquesta foto de les mans correspont a la seva estada, però no ho he pogut confirmar, caldrà preguntar-ho al Rafel. La posta de sol es pot veure feta realitat al capvespre, però el monument que us vull explicar és diu “Salutació al sol”. És un cercle de 27 metres, fet a terra amb petits panels de vidre de diferentes capes, sota cada panel hi ha uns mòduls foto volcànics per realitzar la comunicació amb la llum. Durant el dia els mòduls absorbeixen l’energia solar i la transformen en elèctrica, quant el sol es pont, els elements integrats en el cercle s’activen parpellejant al ritme de les onades amb diversos colors, i del so de l’orgà marí.

L’ORGUE MARÍ situat al costat, és pot escoltar al caminar per l’escalinata de pedra blanca al costat del mar, ja que sona precisament gracies al brandejar de les onades. en un moviment oscil·latori vibratori. En la pedra foren tallades vàlvules per les que entra i surt l’aigua, que amb el seus vaivens expulsa l’aire per 35 tubs perpendiculars desplegats al llarg de la costa. Les harmonies són aleatòries depenent de la força del mar.

És una ciutat per tornar-hi i passar-hi una nit almenys, per veure els efectes nocturns, nosaltres hi passarem de presa per veure la part de la ciutat antiga, i em vaig quedar amb pena.


2 comentaris:

  1. Aquests viatges són massa ràpids, i aquestes ciutats es mereixen més temps. L'orgue fabulós.

    ResponElimina