dimarts, 16 d’agost del 2011

L'ARPA I LES SEVES VIBRACIONS 127

FESTA MAJOR DE GRÀCIA

Avui faig un parèntesis en la crònica de Croàcia, per introduir-vos en la festa de la meva plaça del Diamant, dels carrers adjacents i de tot el barri de Gràcia. Ahir Prego de la Festa Major de Gràcia des del balcó de l’Ajuntament de la plaça de la Vila, a càrrec de la Laia Ferrer (presentadora de la Fórmula I) ,veïna del barri, presencia de l’alcalde, regidors, i convidats al balcó, la plaça plena de gent, i com és habitual últimament, aplaudiments, xiulets, gent contenta, indignats, veïns grans i pares amb nadons , mossos, policia, molta quitxalla, i al final tothom content perquè havia dit la seva, a favor o en contra. Grallers i tabalers fent les seves demostracions i els trabucaires amb els seus trets més sorollosos van donar la nota final.

Avui festa de la Mare de Déu, despertada a les 8 altra vegada amb el soroll del trabucaires i les traques. Ningú ha de dormir , és una setmana de festa i soroll garantit.

A les 12 Missa de Festa Major a Santa Maria de Gràcia, autoritats totes ben guarnides. Rendint homenatge a la Marededéu, dins l’església plena de gom a gom, els gegants que li ballen un ball i li fan la reverencia, castellers que fan un pilar d’un caminat tot el passadís amb l’anxaneta que li hi porta un ram, trabucaires, bastoners, esbarts amb ofrenes de flors i fruits. L’orgue amb una bona sonoritat, el cor parroquial, qui en dóna més? Potser si que és una reminiscència de quan Gràcia era una vila d’estiueig pels senyors de Barcelona. El cas es que la gent del barri de tota la vida no s’ho vol perdre. Pregària, tradició, sentiment de pertànyer a un grup religiós, cultural, coral, fa pinya i això es nota. No pot faltar un bon dinar de Festa Major i un cava ben fred.

A les 6 de la tarda Cercavila de Cultura Popular, imagineu de tot i quedareu curts. Desfilada per carrer Gran de Gràcia fins a la plaça de la Vila: Colles de sant Medir tirant caramels, Batoto Yetu d’Angola, com si fóssim a Rio, Esbarts i Bastoners de molts pobles de Catalunya, Gegants i Gegantons també de pobles, Trabucaires ( encara tinc les orelles sordes), Castellers, Diables de tot arreu (m’han caigut espurnes a sobre de tant foc), Drac Gaudiamus, Malèfica, Diabòlica, Caparrots de Sa Pobla ( Mallorca) , desfilada interminable... qui en dóna més?

Ara mateix casi les 12,15 de la nit, a la plaça envelat amb orquestra que toca swing, menys mal que és més suau que músiques d’altres carrers. Intentaré dormir. Enguany les guarnicions són de reciclatges, insòlit les meravelles que es poden fer, demà us en parlaré.

Per a qui interessi es pot visitar el subsòl de la plaça del Diamant, el refugi antiaeri. Entrada limitada a 20 persones. Duració 1 hora, preu 3 €. Tef. reserves 93.219.61.34. i 647.843.048. Claustrofòbics abstenir-se, es baixa a una profunditat entre 12 i 13 metres, les escales són bones.


3 comentaris:

  1. Llàstima no ser a Barcelona. Un any hauré de fer un parèntesi, ara que tenim una amfitriona tan bona. Ho hauriem d'aprofitar.
    Segueix fent-nos la crònica. Almenys això tindrem.

    ResponElimina
  2. Maria Teresa, ahir vaig visitar el refugi. En el meu blog he fet un apunt. Molt interessant!

    ResponElimina
  3. No et vas trobar en Lluís? Hi va ser tot el día. Avui fa un parèntesi i ha anat a la Plaça Nova (al barri de la Catedral) que també estàn de Festa Major. Barcelona és ben bé un poble.

    ResponElimina