diumenge, 14 d’agost del 2011

L'ARPA I LES SEVES VIBRACIONS 126


CROÀCIA 7

INSCRIPCIÓ GLAGOLÍTICA

Dedicat a la Mª Dolors a qui li agraden els alfabets i al Rafel el nostre grafista particular.

Ah! sorpresa. The surprise. Oh surprise. Uberraschung… En tots els idiomes els turistes que entravem a la catedral de Zagreb, quedàvem bocabadats davant un grafisme que ocupava tota la paret lateral dreta just a l’entrada. Què volia dir, que representava dins la catedral , quin simbolisme tenia? El nostre guia ens informà que estava escrit en l’alfabet glagolític i per fer-ho entenedor a tothom explicà que era una barreja de grec antic, llatí i croata.

Faig la foto ràpida pensant en vosaltres i que ja en traurem profit a classe, però unes mestres que venen amb nosaltres insisteixen a saber més. Juan Carlos què diu? Segons els experts no és cap oració coneguda tipus parenostre o similar, són unes frases de lloança unides unes a les altres sense tenir un contingut específic. Davant l’interès que mostrem ens amplia que l’alfabet i els escrits glagolítics són considerats eslaus, i es creu foren creats per Ciril de Tessalònica, que alguns estudiosos deriven aquesta escriptura de la minúscula grega, i d’altres hi veuen una creació original de Ciril. Es presenta en dos estils diferents: el búlgar i el croat. L’alfabet consta de trenta-vuit signes. El sentit de l’escriptura és d’esquerra a dreta . El sistema d’escriptura búlgar és alfabètic i fou usat des del segle IX d. C. al segle XII d. C. Ens cal buscar alguna llibreria al sortir, però sols trobem samarretes, bosses i moneders amb estampacions d’algunes lletres (com el tros que he posat a baix). Aniran de souvenirs a Barcelona per regalar als nets i amics, realment són originals.

De Zagreb la capital i ciutat més gran de Croàcia, sols dir-vos que és una ciutat agradable, centre cultural, científic i econòmic de la república de Croàcia. Situada entre la muntanya de Medvenica i el riu Sava, és Seu del govern del país i de tots els ministeris.

Si no us canseu de llegir-me , la ciutat per si sola mereix una nova aportació, però ho deixaré pel final del viatge.

3 comentaris:

  1. Però, com vols que ens cansem si tot és tan interessant i novedós? Jo estic entusiasmada.

    ResponElimina
  2. M'ha recordat amb nostàlgia, l'época en que inventàvem alfabets secrets per a ús privat.
    Tot el que expliques és interessantíssim. Segueix.

    ResponElimina
  3. Molt bon apunt. Gràcies per avisar-me, però pel teu coneixement haig de dir-te que atès que m'he fet seguidora de Lletraferits, Google m'avisa de les noves entrades dels Blog. Per això m'hi vaig fer i així estic al dia de les teves interessants aportacions. Seguirem en contacte.....

    ResponElimina