dimarts, 28 de desembre del 2010

PANEM ET CIRCENSES XXIII

Del Costumari Català d'en Joan Amades.

ELS SANTS INNOCENTS.- Hom pot dir que avui començaven les anomenades llibertats de desembre, per efecte de les quals la gent es lliurava a llicències i llibertats de què durant la resta de l'any s'hauria avergonyit. Eren els moments de la bullida carnestoltesca, que antigament havia començat ja per Tots-Sants i que més tard fou per la Concepció. El sentit que comportava el període de temps que podríem dir que avui començava està prou ben reflectit en aquest refrany:
De Nadal a Carnestoltes,
set setmanes desimboltes.
Segons la veu popular, la diada dels Innocents dura des de les dues del migdia d'ahir fins a la mateixa hora d'avui, que fou l'espai de temps durant el qual el trepa del rei Heredes va campar i fer estralls amb tants infants de pit com trobava. Durant aquest període de temps la gent es lliurava a certes bromes i humorades pintoresques i còmiques i, sobretot, a enganyar, a voltes de manera innocent i d'altres amb una certa malícia.
Barcelona posseïa el cos d'un sant Innocent que el Duc de Venècia va donar en present al nostre gran rei En Jaume amb motiu d'una visita que el monarca va fer a la ciutat adriàtica. Durant el viatge de retorn a Barcelona, el rei es va adonar que del seu reial bagatge n'havia desaparegut la preada joia del petit cos sant. Tot se'n va preocupar i féu tornar enrera part del seu seguici per tal de veure si el servei se l'havia descuidat en algun dels molts sojorns que havien hagut de fer, o bé si se'ls havia perdut. Totes les recerques foren debades. El rei va arribar molt amoïnat a Barcelona perquè no trobava termes per a explicar el que li havia passat i per a disculpar-se davant del gran duc. Amb molta sorpresa va saber que ja feia molts dies que el cos del sant Innocent s'havia presentat miraculosament a la Seu, on fou admirat i venerat per tot el poble. El rei va manar que el cos sant fou traslladat a la capella del palau. Diverses vegades se'n va escapar i se'n tornà a la Seu. La reina va interpretar el cas com un desig del santet d'ésser venerat a la Seu i va demanar al rei que el cedís al temple major de Barcelona. El rei hi va accedir però no sense certa recança, car li feien gràcia les entremaliadures del sant infant i sentia complaença a tenir-lo en la seva capella.
A la Seu hom havia celebrat una festa solemne en honor del cos sant de que hem parlat, i s'exposava al poble perquè el pogués venerar. S'adorava a la capella de la girola més immediata a la porta de Sant Iu.
.........

He buscat al diari notícies que poguessin ser innocentades i he trobat aquestes:
  • El "nou" govern d'Artur Mas, que ha dit que vol envoltar-se dels millors. Quan jo estava a la Junta de la Fapac -fa un munt d'anys- ja teniem tractes amb dos dels "nous" membres, la Irene Rigau (llavors a Benester Social) i en Josep Lluis Cleries (gerent de l'Institut Català del Voluntariat). Tontets, tontets.
  • La prescripció dels delictes de'n Carlos Fabra, president de la Diputació de Castelló. Ja veureu com encara li faran l'estàtua de set metres que volien aixecar els peperos.
  • Angel Maria Villar, president de la Federación Española de Futbol i Vicente del Bosque, seleccionador nacional, que han pelegrinat a Santiago de Compostela, per a oferir la Copa del Món a l'Apòstol com a mostra d'agraiment per haver ajudat la Selecció. Pa i circ en estat pur.
Mireu el que he trobat a Imatges de Google:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada