divendres, 10 de desembre del 2010

PANEM ET CIRCENSES XVIII

Com sigui que la Ma. Dolors ha decidit llegir el diari abans que jo, optaré per la via cultural.

Us suposo assabentats de la iniciativa de l'Ateneu Barcelonés de recórrer als socis i lectors en general per tal de restaurar llibres únics. Vaig llegir que serien necessaris 1.500.000 euros pel total. De moment, publiquen un llistat d'uns quaranta llibres.

Us paso la informació.

Apadrina un llibre! Conserva el futur, preserva el passat

Incunables, manuscrits, cartes, autògrafs, primeres edicions, opuscles i facsímils rars, llibres del S. XVI, XVII o XVIII formen part de la Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès. Són peces, moltes d’elles úniques i singulars, amb gran valor històric i patrimonial per la puresa del seu text, la tipografia, la qualitat del paper o les enquadernacions inusuals. Una col•lecció amb un valor testimonial incomparable i insubstituïble que la Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès ha aconseguit conformar, custodiar i protegir al llarg de 150 anys. Apadrina un llibre! és una iniciativa per preservar i assegurar la conservació d’aquest conjunt d’obres d’art bibliogràfiques.

Per què apadrinar?

Inevitablement amb el pas del temps, les condicions ambientals, els fongs i l’ús, els llibres es desgasten, pateixen i es veu malmès el contingut. Fulls i cobertes amb més de dos segles d’h istòria corren el perill de desaparèixer per sempre.
En aquest sentit, la Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès no compta amb els recursos necessaris per restaurar incunables, manuscrits i obres singulars del segle XVI, XVII, XVIII. En l’a ctual context, només amb la vostra ajuda es pot afrontar la preservació del fons. L’apadrinament està obert a tota la ciutadania.

Quins avantatges i reconeixements obteniu al apadrinar un llibre?

A més de l’exercici solidari de salvar el patrimoni bibliogràfic català que es troba a l’Ateneu Barcelonès hi ha d’altres avantatges i reconeixements:

  • El nom del padrí constarà a la caixa de preservació on es guardarà el llibre una vegada restaurat.
  • La identitat del padrí es registrarà al catàleg de la Biblioteca, en el registre d’exemplar del document apadrinat.
  • Es publicarà el nom del padrí als espais destinats a la casa pel reconeixement dels donants i la pàgina web de la Biblioteca.
  • Se sortejaran lots de llibres entre els participants.
  • L’import destinat a l’apadrinament es podrà deduir en un 40% durant el proper exercici de la declaració de la Renda. (sol•liciteu el certificat a l’Ateneu)

Com es pot apadrinar?

A través del formulari que trobareu a la pàgina web de la Biblioteca o entregant el formulari, que s’adjunta en aquest document, a Administració de l’A teneu Barcelonès, podreu apadrinar llibres i obres singulars.

Quins documents pots apadrinar?

La llista de documents és àmplia i la conformen els documents en un estat molt deteriorat i amb gran valor patrimonial. Podeu accedir a la llista fent clic aquí

Apadrina un llibre!

Ho fem?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada