diumenge, 24 d’octubre del 2010

L'ARPA I LES SEVES VIBRACIONS 59

JOAN MARAGALL, la llei d’amor

Bonica vetllada al TNT el divendres al vespre.

Bellesa, bellesa, bellesa. Sensibilitat. Perfecció cromàtica. Tot això am va fer sentir l’obra que Joan Ollé exhibeix en el seu muntatge. Tot per posar en escena la transmissió de la paraula, recitades amb gran eficàcia pels actors , a vegades esmicolada en síl·labes, que les fan més tendres o dures segons el text.

L’obra ens presenta un recorregut per la vida, la poesia i l’ideari polític i espiritual d’una de les personalitats clau de la literatura catalana, per recordar que es compleixen 150 anys del seu naixement.

Joan Ollé ha triat uns textos de l’extensa obra de Maragall, que els intèrprets es van rellevant en els recitals, Montserrat Carulla, Àngels Poch, Paula Blanco, Victòria Pagès, en les diverses etapes de la vida de muller de Maragall i, Albert Pérez, Fèlix Pons i Joan Anguera en els del poeta. Així la poesia i el pensament de l’escriptor circulen de manera encadenada d’un actor a l’altre. S’intercalen textos de Nietzsche, Unamuno, Cambó, dins la visió de la Barcelona de finals de segle. Contrapunt entre la burgesia catalana i el poble.

El Cor Lieder Càmera de dotze components amb la solista Mariona Fernández, sota la direcció de Xavier Pastrana, interpreta diverses cançons que posen relleu a les paraules . La ballarina Rosa Muñoz anima amb les seves aparicions, casi de forma etèria, les il·lustracions de La vaca cega, La església cremada o la satírica Visca Espanya.

El tècnic en vídeo, Eugenio Szwarcer, situa en imatges en el fons de l’escenari, diversos retrats de Maragall, pintures burgeses de l’època, realitats de la guerra, mort de soldats, bombes, que donen so els textos.

No ens quedem sols en la poesia, el títol de l’obra està en consonància amb la d’un pensador polític i social convençut que l’únic manament de la llei del seu Déu és l’amor. Això ens va dir Joan Ollé en el col·loqui que va tenir lloc desprès de la representació, durant una hora vam poguer pregunta-li a ell i als actors, dubtes, aclariments i demès, però sobretot van abundar les felicitacions per la feina ben feta.

2 comentaris:

  1. Així m'agrada. Et dic que fa dies que no entres i ja tenim una nova col·laboració de L'ARPA I LES SEVES VIBRACIONS; per cert la número 59. Déu n'hi do!
    Pel que dius et va agradar força "La llei d'amor". Amb la Malole i en Marçal vàrem veure divendres la peli de l'Alzheimer. Fantàstica!

    ResponElimina
  2. Amb tan bona crítica miraré si encara pogués trobar la manera d'anar-hi.

    ResponElimina