dimarts, 12 d’octubre del 2010

L'ARPA I LES SEVES VIBRACIONS 58

Les Corts barri barceloní amb molta vida veïnal, celebra aquesta setmana la seva Festa Major, amb tot tipus d’activitats: jocs infantils, presentació de llibres, sardanes, audicions musicals, balls, i un castell de focs artificials demà a la nit.

Dins l’àmbit religiós, ahir diumenge va ser sonada la festa de la inauguració del nou orgue a la Parròquia de Santa Maria del Remei, situada a la plaça de la Concòrdia, al bell mig del barri.

A les 9 de la nit amb uns amics que viuen al costat de la plaça, vam anar al Concert d’Inauguració de l’Orgue A&K a càrrec del prestigiós músic Josep Mª Mas Bonet, professor d’orgue i baix continu al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona . Dóna concerts arreu de ciutats d’Europa, a més d’Amèrica Llatina i Àsia.

El programa que ens va oferir es titulava “Clàssics d’ahir” i amb el nou orgue ens va delectar amb música del segle XVI finas a finals del XIX, amb autors com de Cabezón, Correa de Arauxo, Bruhns, Bach, Buxtehude, Clérambault, per acabar amb la Sonata IV de Mendelssohn, on la música va adquirir el tons més alts i majestuosos. El més celebrat fou però la Pastorella de J.S.Bach, música per excel·lència.

L’església estava plena de gom a gom, amb tot el Consistori Municipal, personalitats religioses, músics convidats organistes, i gent del barri, que al sentir per primera vegada les notes que ompliren tot l’espai de l’església i, que s’escampaven per les portes obertes a la plaça de la Concòrdia, somrigueren amb gran satisfacció.

Segons les explicacions que ens donaren el nou orgue és obra d’Antoni Llauradó i en Klaus Fisher, (ahir presents tots dos), treball que ha durat molts mesos. Tenen el taller al barri de Gràcia, carrer Planeta i, amb molt d’esforç des de fa 20 anys és dediquen a recuperar un ofici que pràcticament havia desaparegut. Han creat la empresa A&K Orgues de Vent.

Orgue totalment mecànic, té dos teclats manuals de 56 notes i pedal de 30 notes, acoblament baixos i triples, efecte trèmol i a més una caixa expressiva, i moltes característiques més... no cal dir-vos que tot això se’m escapa. Té més de mil i pico de tubs i, la visió al mig del cor en la part alta del final de l’església és de bellesa.

El proper concert ofert pels amics de l’orgue de Les Corts, que s’ha constituït, serà el dia 31 d’octubre a les 21 hores, per Montserrat Torrents. Tots hi sou convidats.

A la sortida eufòrics per la música i la nit tan tranquil·la desprès d’un dia de molta pluja, una parada al Piscolabis per prendre unes tapes i una copa de vi.

1 comentari: