dimecres, 11 de març del 2015

CINEMA


Cartell de la pel·lícula

GARBANCITO DE LA MANCHA
       

        Ahir, a la Filmoteca es va fer un homenatge al dibuixant Artur Moreno, artífex del film “Garbancito de la Mancha” que aquest any es compleixen 70 anys de la seva realització. Aquest va ser el primer llargmetratge de dibuixos animats (i a demés a color) fet a Espanya, concretament a Barcelona, realitzat als estudis de Balet i Blay (estaven situats a prop del pont de Vallcarca), entre el novembre de 1942 i el maig de 1945. Van intervindré 90 persones. El film, cosa inusual llavors, va anar acompanyat de merchandasing: àlbum de cromos, contes, figuretes i discs amb les cançons de la pel·lícula.
         Va representar una fita important per l’esforç que va representar, per les dificultats tant tècniques com econòmiques (estem en l’any 1942, en ple racionament, la dura postguerra). Moreno ha estat un dibuixant històric, va treballar a: Pulgarcito, TBO i Patufet.
         La sessió va ser presentada per la cap de restauració de la Filmoteca Mariona Bruzzo, per la filla del dibuixant Isabel Moreno, Jordi Artigas i un representant de CaricArt.

 Àlbum de cromos de la pel·lícula.

3 comentaris:

  1. Vaig conèixer un fill Balet i Blay. Era amic d'un amic , en els anys de les nostres adolescències, i encara que només va estar uns dies a casa d'aquest amic de seguida es va fer molt popular. No recordo com es deia perquè, naturalment , des del primer moment li vam dir Garban encara que era baixet i prim. Vivia en una casa que era com un castell, a l'altra banda del pont de Vallcarca que somniàvem visitar un dia perquè tenia, segons ell i devia ser veritat, veritables meravelles i, em sembla recordar, una petita sala de projeccions. Uau! Qué tiempos aquellos!

    ResponElimina
  2. I jo recordo haver vist la pel·lícula quan era molt petita. Des de casa meva albiro l'altra banda del pont de Vallcarca....però on és el castell?

    ResponElimina
  3. Entre pins però potser ja ha caigut per la piqueta, no sé.

    ResponElimina