dimarts, 24 de maig del 2016

L'arpa i les seves vibracions, 420



De Perpinyà a Sant Llorenç de Cerdans  hi ha una distància d'uns quatre kilòmetres. El poble de 45 Km. d'extensió, d'acord amb l'últim cens, té 1294  habitants. És situada a la dreta del riu de Sant Llorenç, sota el Montcapell. L' agricultura és poc important, conreen arbres fruiters, vinya, hortalisses i farratge.
Céline Albert



Hi anem encuriosits per a visitar una fàbrica d'espardenyes. Tenim concertada la visita a les 10 del matí, el temps és esplèndid, sol i gens de vent. Ens rep  una dona jove i creativa, Céline Albert, l'ànima de la renovació del negoci. S'excusa de parlar un català molt deficient, ja que va rebre l'educació escolar en francès, contràriament els seus pares parlen un català fluït i el seu fill petit també, ja que actualment l'escolarització es bilingüe, francès i català.
Ens explica la història; en el segle XIXè neix a Sant Llorenç la fabricació d'un calçat anomenat espardenya o vigatana, nom que prové de la ciutat catalana de Vic. En el 1860, donava feina a 1000 persones, sent la principal industria de la comarca,  que va donar vida i treball  durant cent anys. Desprès va decaure i  poc a poc els artesans buscaren feines al camp i en altres llocs i la fabricà restà abandonada. També davallà la metal·lúrgia del ferro i la industria tèxtil. Aquesta última va substituir la llana pel cotó, el jute i el sisal, necessaris per la fabricació de l'espardenya. Actualment i en forma de cooperativa també s'ha revifat el cultiu  del cànem utilitzada en el calçat.

El febrer del 2008, neix de l'amistat entre Cèline Albert i la seva amiga  d'infantesa Cècilia Vila, la marca "Création Catalane" que, unint tradició familiar i modernitat donen vida novament a la fabricació de l'espardenya vigatana. Actualment, amb una plantilla d'uns deu treballadors que fan servir les velles màquines, les dues creadores han   introduint el concepte de "Toiles du Soleil", uns colors harmoniosos i vius, que donen vida a les lones , per acabar a mà tot el procés de l'espardenya.

Han obtingut el premi "Mercure d'or" en recompensa pel seu esperit innovador. Cèline ens mostra il·lusionada el trofeu. També a Paris el 2008 van ser premiades al concurs Nacional dels Creadors d'Empreses, com "Talents" del País Català. Actualment, exporten a Estats Units i al Canadà en grans comandes i també  per Europa. Ens afirma que avui dia, la vigatana està de moda.
Desprès de la visita i de veure un mini vídeo explicatiu, passem a la botiga, i com no podia ser d'altra manera, en bona part de la colla, neix el desig d'emprovar-se unes espardenyes i comprar-les.
Com us deia al començament la visita a aquest poblet del Rosselló, terra tan catalana com la nostra, que ja fa segles, pertany a l'Estat Francès, ens ha sorprès gratament, 














2 comentaris:

  1. M'agraden molt aquestes iniciatives tan creatives i de salvar el patrimoni. El conjunt de robes és una preciositat.

    ResponElimina
  2. M'agraden molt aquestes iniciatives tan creatives i de salvar el patrimoni. El conjunt de robes és una preciositat.

    ResponElimina