dilluns, 9 de febrer del 2015

LA SOLUCIÓ DE L'ENIGMA)

Sí, efectivament és de Jaume Plensa i és al Passeig del Born. Però la cosa no acaba aquí. El cofre és una ofrena a la memòria, la del 1714 en particular però també la general. Quan es va fer, a dins s'hi van posar diversos elements que datessin el moment : un diari, una ràdio-cassette, i documents diversos. Aquest cofre crec que està previst que s'obri dintre de no sé quants segles. La idea del cofre ve donada per les caixes o cofres que els diferents gremis havien tingut a Santa Maria del Mar per a guardar els documents importants: contractes, comptes, llibres de passantía i fets etc. Això no ens ho van explicar en la visita sinó que ho he trobat jo soleta.
Quant a les boles són bombes del 1714 i les lletres (d, b) podrien ser les inicials del Duc de Berwick qe va ser qui va ordenar el bombardeig de Barcelona. Aquest personatge es deia James Fitz James Stuart , Duc de Llíria i Xerta i no sé quants llocs mé. Era rebesavi de la Cayetana Fitz-James Stuart, la Duquessa d'Alba. Era anglès i va ser un militar i aristòcrata anglès al servei de Lluís XIV de França durant la Guerra de Successió espanyola.
Les boles-bomba són exactament iguals a les de l'escultura de Plensa a Can Framis que fan referència a la Divina Comèdia del Dant.Totes estan lligades a una columna central, duen un número i el seu nom i representen els pecats capitals. No creieu que també les del Passeig del Born poden tenir el mateix significat? Aquí els pecats podrien ser la guerra i la destrucció. 
Quan dintre de diversos segles obrin el cofre, si hi sóc, acabaré de preguntar tota la història.

1 comentari:

  1. Quina explicació tan docta, ara quan hi passi m´ho mirarè amb més cura. De les boles res de res, és la primera vegada que en sento parlar.
    Espero el proper enigma.

    ResponElimina