dimarts, 7 de juny del 2011

LA TRESCA I LA VERDESCA

Els ferros de corriola, també es poden dir grues de corriola, "palomilles" o pescants (Gremi de serrallers dixit).
Abans no hi havia casa que no els tingués perquè sempre que es feia un trasllat era la única forma de poder pujar els mobles i andròmines grosses. Bé, a vegades, si era una cosa delicada, com ara un piano, es feia a lloms dels transportistes.
Sempre son de ferro i com totes les coses d'ús popular, la majoria són guarnits; molt lluny del disseny indispensable. És aquell desig ancestral del valor afegit i la satisfacció estètica, suposo. Com que eren obra dels manyans propers, a cada barri acostuma a haver unes quantes formes que es repeteixen. Algunes són comunes als diferents barris, però, en general, cada un d'ells presenta les seves caraterístiques. Sempre són formes de cargol, anella i tiges, combinades. Són les formes que es poden fer fàcilment en ferro. És clar que podrien ser més complexes (com ara la de l'enigma de la setmana passada) però pensem que és tan sols un petit detall utlitari i que havia d'anar a dalt de tot de la casa, o sigui que no es considerava part de la decoració. És ara, que una ment efervescent en cerca de "coll...." els ha agafat gust i va com una bleda amb la boca oberta i càmera en rest (toma ya!) a la seva recerca i captura.
Aquí en teniu una mostra. No trobeu que són precioses ?

2 comentaris:

  1. Aquesta és preciosa, del nostre terrat en surt una cap a la plaça del Diamant i , recordo perfectament que tots els veins la utilitzavem quan canviavem mobles, és més senzilla. Fa uns mesos una veina va portar tot d'estris TV,ordinador, etc. i 20 caixes de llibres, a més de mobles de despatx i... va venir una inmensa furgoneta amb una escala eléctrica i un ganxo a dalt i, amb un tres i no res van pujar-ho tot, ella és arquitecte i suposo que formava part de la seva empresa.Ah! també dir-te que a l'escala tenim una polea de ferro subjecta al sotre més alt per pujar les coses manualment amb cordes, també de ferro.

    ResponElimina
  2. A la terrassa de casa meva hi ha una corriola però és una vulgar barra de ferro que travessa tota la terrassa en la que, quan els fills eren petits, en Joan havia instal·lat un gronxador. Aquestes que has retratat són maquíssimes.

    ResponElimina