dissabte, 4 de juny del 2011

PANEM ET CIRCENSES XLIV

PER ANAR-HI FENT BOCA:

EL CASTELL DEL PAPIOL

El castell s’alça damunt del Llobregat sobre la roca i la població, al puig de 135 metres del municipi. La seva silueta es perfectament distingible des de l'autopista ’A-7. És una gran construcció massissa, quadrada i de sòlids rectangles. El castell es conserva en molt bon estat. Fins fa poc va ser habitat per la família propietària Les seves façanes són altes i llises i té finestres només als pisos alts. El castell fou reconstruït el 1448 després de que un violent terratrèmol que afectà a bona part de Catalunya el féu caure, encara que es va poder conservar bona part de la construcció romànica dels pisos baixos. Es conserven parcialment dues torres romàniques, una al nord rodona (1115), i una altra quadrada i més tardana (segle XIII). Es conserva també una sala amb aparell d’opus spicatum i volta de canó i un corredor cobert amb volta de falsa ferradura. Al costat hi ha un petita estança romànica coberta amb volta que en la restauració realitzada als anys setanta es va creure que podia haver estat una masmorra.


UNA MICA D'HISTÓRIA

Dominant l’espai estratègic centrat per Molins de Rei i Martorell, a banda i a banda del riu, el castell exigia el peatge del pas de les barques imprescindible per continuar el camí ral. Castell roquer, clavat a la roca viva, El Papiol protegia una molt important cruïlla de camins –l’un cap a Montserrat i l’interior, l’altre cap al Vallès per l’antiga Via Augusta.

El primer document escrit referent a aquesta emblemàtica construcció és de l’any 1116, quan el comte de Barcelona cedeix el lloc a tres vassalls, en representació d’un ordre militar perquè el mantinguin actiu. L’any 1206 el rei Pere I en va fer donació a Raimon de Papiol, el primer baró.

El 26 de maig de 1448 un moviment sísmic va enfonsar el castell. D’aquell terratrèmol ve la llegenda que diu que el senyor del castell del Papiol va fer un pacte amb el diable per que li aixequés ràpidament un castell en el territori que el rei li havia atorgat. De fet, va ser convingut que els treballs es farien en set nits, però que ningú més no ho veuria. A la nit que feia set, un sastre, vassall del senyor del Papiol, va descobrir de matinada, i per casualitat, qui era el constructor del castell, el qual en veure’s sorprès va rebotir a terra, de ràbia, la pedra que duia al cap amunt i que era precisament la darrera. I renegant com un condemnat, es va fer fonedís, i se’n tornà de ben segur cap a l’infern...D’aquí ve que a causa d’aquella maledicció, cauen cada any set pedres del castell del Papiol. I no se sap pas d’on cauen...

De resultes d’aquell terratrèmol, la invenció de la pólvora, i de les guerres posteriors i de la guerra civil segles més tard, molts castells es van abandonar. Però el castell del Papiol es va conservar admirablement amb l’esforç de les seves propietàries, les germanes Mora - Almirall, que el van heretar de la seva mare, filla del comerciant Joaquim Almirall- germà de Valentí Almirall i Llózer, el gran nacionalista republicà del segle XIX.

Pel castell han passat tots els exèrcits haguts i per haver. Aquestes pedres guarden memòria de la guerra dels Segadors, de la guerra de Successió a la corona espanyola, de la invasió napoleònica i la ferotge batalla de Molins de Rei, de la Primera Guerra Carlina. Fa relativament poc es va trobar un munt d’armes llargues i cartutxeres d’aquella època, en un ample espai que havia estat tapiat.

Aquestes armes es troben molt bé conservades a una sala del Castell.

No hi ha de què. La Secre

2 comentaris:

  1. Ja sabem alguna cosa més de Papiol, vaig ser-hi fa anys per veure la seva morfologia.

    ResponElimina
  2. Mira què bé. M'he estalviat de buscar informació. Dissabte és la trobada!

    ResponElimina