dimecres, 1 de juny del 2011

LA TRESCA I LA VERDESCA

La rosassa del monestir de Sant Cugat

He hagut d'anar a sant Quirze i, a la tornada, m'ha agafat la dèria d'anar a Sant Cugat. Feia temps que no hi anava i de tant en tant necessito aquestes expansions.
Segueix sent una meravella, una de les millors mostres del romànic català. L'església, el claustre, les diverses dependències i el nou museu sempre m'omplen de pau i d'allò que podria ser una mena d'orgull patri i de joia. Tot sembla tan lluny, des d'allí, i tan relatiu! Alhora em fa sentir lligada amb tot el passat que no hi és però sé que sí que hi és. I penso que si som alguna cosa és precisament per aquest passat. Vaja quines filosofies barates. Però ja m'enteneu.
Aquesta rosassa, fixeu-vos-hi bé, és esplèndida, tan rotunda, tan perfecta que arriba a ser inversemblant.
Tot el conjunt, està ara, completament restaurat.
Aquest monestir es va fundar al segle IX, segons la regla de S. Benet. Tenia un terme molt vast i ric i com que mantenia molts lligams amb la noblesa i el poder comtal, va ser un dels més importants de la seva època.
Quan la desamortització(1835) va haver de ser abandonat deteriorant-se enormement. El temple va passar a ser l'església parroquial i les terres, a mans dels pagesos que les treballaven. Només va faltar la filoxera que va acabar d'arruïnar el que quedava.El 1931 s'hi va instal·lar una escola, la caserna i l'ajuntament. En el video del museu, fa feredat veure fotografies de roba estesa als arcs del claustre i escenes de la vida diària dels estadants. El retaule se S. Cugat, amb el seu martiri, quadre esgarrifós pel seu verisme, està ara al MNAC. El varen salvar la colla de l'Utrillo, Cases etc que literalment se'l varen endur al cotxe sense altra protecció que el ves al tanto i agafa'l fort.

Ara, a la plaça de fora hi ha els indignats però a l'hora en que jo hi he estat tan sols hi havia una mena de... ai si els veu el Felip!. Està vist que a Catalunya, amb els Felips no acabem d'entendre'ns-hi gaire.
He dinat per allí. D'entre d'altres coses, un xanguet que no crec que fes la mida però estava de por. Que per molts anys em durin aquestes trescades.

3 comentaris:

  1. He estat 2 dies a Sant Quirze fent d'àvia-infermera, però vaig tornar a casa ahir vespre. Què hi has anat a fer si es pot saber?
    Fa un parell d'anys vaig estar al Monestir. Magnífic!

    ResponElimina
  2. He anat a dur el cotxe al mecànic per passar la ITV. Més terrenal i poc interessant no podia ser. Havia de compensar.

    ResponElimina
  3. No he vist el video del que parles, si el Monestir i el claustre amb diverses visites i per un casament de la meva cosina. La rosassa deien que era la més gran de Catalunya, no sé si es veritat?. Al meu pare el van batejar a Barcelona l'any 1900 a l'església de San Cucufate, vaig tardar anys a saber que en català es deia Sant Cugat.

    ResponElimina