dissabte, 19 de juliol del 2014

L'arpa i les seves vibracions,349

EL CREMALLERA DE NÚRIA


A la Vall de Núria sols si pot accedit amb el cremallera, menció apart es anar-hi a peu pel camins de muntanya.
És el paradís dels pares que tenen nadons o fills petits, allí a la gespa poden gaudir de jugar amb ells i fer les mil i una cabrioles, sense veure mai cap cotxe, moto o bicicleta. Enguany tan a  l'Hotel com en els apartaments es podien veure  famílies amb criatures i avis, la resta de gent ens dividíem entre petits excursionistes com nosaltres i, grans experts de muntanya que de bon matí partien a fer rutes.
He llegit que tant el cremallera de Núria com el de Montserrat, són els dos únics que actualment funcionen per Espanya. D'aquest últim ara mateix no en tinc material , si del de Núria i, vull compartir amb vosaltres aquesta meravella d' enginyeria, que ens permet cada any accedit còmodament a la vall.
Construït per la Companyia de Muntanya de Grans Pendents, funciona des del seu començament amb electricitat. El cremallera Ribes-Queralbs-Núria va ser inaugurat l'any 1931. El seu recorregut té una longitud de 12,5 Km. dels quals 5,5 són amb adherència i 7 amb cremallera. Té un desnivell total de 1.059 m. i una rampa màxima del 15%. L'estació de Núria està situada a 1.964 m. d'altitud.

L'any 2003 van tenir lloc unes esllavissades que van malmetre la línia i, deixaren moltes persones aïllades dalt de Núria per uns dies. Pensant en prevenir un nou episodi, el 2005 s'iniciaren les obres per obrir un altre túnel paral·lel a l'únic que hi havia, donant-se per acabades les obres el 2009; aquest anomenat Roc del Dui, té una llargada de 1.300 m. i 5 sortides d'evacuació, té doble via en una part del trajecte. És més ample i segur que el primer, si bé el seu trajecte treu part de bellesa del panorama, però la seguretat sobre tot a l'hivern paga la pena pels possibles risc d'esllavissades.


Múseu didàctic del cremallera
Aquest túnel no treu la sorpresa de l'admiració que suscita tota la resta del recorregut, on enguany es podien veure molts salts d'aigua baixant per les roques i zones de bosc amb totes les games del verd.Al moment de l'arribada del cremallera a la sortida del tunel, la vista lluminosa del llac i el prat , fa que tothom faci un oh, oh oh. d'admiració espontani.


                
Jo deixo el cotxe a l'aparcament de Queralbs, gran i gratuït i allí reposa fins a la tornada. Si volem baixar a Ribes, o a comprar formatge o embotits a Queralbs, entren tots els viatges en el Pack que et donem al arribar, així que cremallera amunt i avall.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada