dimarts, 31 de gener del 2012

LA TRESCA I LA VERDESCA

2012-01-31
   Per si de cas , cal tenir l’oïda fina. Després de l’esmorzar amigable dels dimarts em dirigeixo cap a Sants. Tresca que tresca faig tot el carrer d’anada I tornada I algun carrrer travesser que em fa l’aleta al passar. No us penseu, la collita d’avuui no ha estat especialment fructífera. 
   El carrer de Sants s’ha convertot en una artèria totalment dedicada al comerç I poques cases es conserven de moments millors. Sí, és clar hi ha molt construe, però en general es tracta de cases de pisos, senzilles, destinades als que venien per treballar a l’Espanya Industrial o altres de menor importància, bastides durant la segona meitat del s.XIX.I alguna cosa modernista, però poc important. El millor de tot, naturalment és l’antic Ajuntament molt decorat I florit on ara hi ha l’arxiu del districte.
 Aquest carrer havia estat l’antiga carretera de Madrid. De feta quest carrer va sorgir al voltant de l’església de Sta. Maria del s. VIII (la primera construcció) que es va fer per recorder els màrtirs d’una violent persecució de cristians en època romana. En aquest carrer hi ha la seu de l’Orfeó de Sants I també la placeta de Fructuós Gelabert, el veritable fundador del cinema espanyol que va viure molts ants en aquest barri. El centre civic de les Cotxeres és molt actiu. Per exemple està prenent molta volada el Festival de Cinema de Terror però també s’hi fan actes menys terrorífics.
   Es conta que una vegada (quan Sants encara no era poble agregat de Barcelona), un diumenge mentre els regidors de Sants jugaven a cartes en un bar, van ser detinguts per uns pretesos mossos d’esquadra per ordre del governador. Els van dur fins a Barcelona a peu I, el millor del cas és que pel camí van trobasr el secretary municipal a qui també van fer seguir amb ells. Després, en carro els van dur amb els ulls embenats a un lloc desconegut . No eren tals Mossos sinó lladres disfressats que buscaven un rescat. Mentre eren un dels regidors va reconèixser el so d’unes campanes de Badalona, el seu poble. Així va ser com després d’alliberats va saber trobar el lloc on havien estat I van agafar I jutjar els lladres.

3 comentaris:

  1. Cada any faig una visita a les Cotxeres amb motiu de la Fira de Paperantic, allí veig novetats, saludo als brocanters que conec i veig el preu de les postals, cromos i altres menes de papers que m'interesan per la meva secció de l'Encant de Gràcia, per cert hem estrenat pàgina web: www. encantdegracia.com.

    ResponElimina
  2. Ja he entrat a la pàgina web. Molt maca la foto i molt bé la informació repartida en les dverses pàgines. Endavant!

    ResponElimina
  3. Ja saps com m'agraden les teves trescades per la meva gairebé desconeguda ciutat.

    ResponElimina