diumenge, 1 de gener del 2012

L'ARPA I LES SEVES VIBRACIONS 154

JULI VERNE A FORMENTERA

Donat que el dia és clar i la mar una bassa d‘oli, decidim un grup anar d’Eivissa a Formentera amb un catamarà apropiat pel viatge. Els formenterencs desprès de treballar en el negoci del turisme durant tot any, han desaparegut de l’illa, talment sembla deserta, tot tancat , ni tan sols gats o gossos es veuen pel carrer. Feina tenim per tobar un bar obert i prendre un cafè. Un vehicle ens espera en el port de la Savina, i amb ell recorreguem l’illa com a únics visitants, una delícia de solitud.

Avui faig la primera troballa literària del viatge al visitar el Far de la Mola, situat a l’extrem est de l’illa, dins la zona anomenada El Pilar de la Mola. Allí es troba un monòlit on es llegeix “ A Jules Verne en el CL aniversari del seu naixement el poble de Formentera”. El guia al veure el meu interès em pregunta si sóc escriptora, i ens explica l’ argument de la novel·la “Hèctor Servadac”, que tots desconeixem. És una novel·la entre fantasia i ciència ficció; primer la va escriure per entregues en el Magasin d’Education et de Récreation el 1877, desprès en dos volums amb el subtítol “Viatges a través del món solar”.El monòlit el vol recordar ja que en dos capítols fa referència a Formentera.

S’inicia a Argèlia on un tros de la terra és arracada i va a l’espai pel xoc d’un aeròlit gegant. Podeu trobar l’argument en les seves Obres Completes, la curiositat és que si llegim Servadac al revés ( cadavres), en francès cadàvers, que seria el que transportaria l’aeròlit on es troben rodant durant dos anys els protagonistes, ja que no podrien viure en l’ambient orbital, finalment ja que l’acció passa pel Mediterrani, al retornar al món real cauen a Formentera.

2 comentaris:

  1. Oh, què interessant! Coneixia el títul de la novel·la però no l'argument. Com sempre, les teves cròniques estupendes.

    ResponElimina
  2. Tampoc jo no coneixia aquesta obra. Esmenarem el buit.

    ResponElimina