diumenge, 14 de novembre del 2010

L'ARPA I LES SEVES VIBRACIONS 64


Gustav MAHLER

(1860-1911)

Compositor i director d’orquestra austríac.

El programa d’aquesta temporada de l’OBC, ofereix una dedicació especial a la música de Mahler: tres audicions de Lieder i dues simfonies, la tercera i la sisena.

Mahler va bastir un estil ben propi fonamentat, entre altres aspectes, en allò que podríem anomenar harmonia de contraris. En les seves obres hi conviuen la profunditat i la lleugeresa, episodis sublims al costat de moments gairebé trivial, el màxim refinament i les clares influències populars.

Aquest matí a l’Auditori i sota la batuta del seu director Pablo González, hem escoltat : Mahler Lieder 2, amb les veus de la mezzosoprano Dagmar Pecková i el baríton Markus Werba. Cants festius i de dolor, de mort i d’amor, d’angoixa i d’esperança, de joia i de tristor. Dualitat de sentiments. Els poemes que inspiraren Mahler en el cicle Des Knaben Wunderhorn representen un element fonamental en la seva música, ja que la influencia de l’esperit d’aquests versos anava més lluny d’aquesta obra i arriba a algunes de les seves simfonies...

Auditori era ple de gom a gom, al finalitzar aplaudiments per l’orquestra, pel seu director i els cantants. El proper diumenge 28, tercer Lieder, el Kindertotenlieder, les Cançons als infants morts, com podeu pensar expressen un món trist i dramàtic

(Fa molts anys vaig sentir per la radio una entrevista a Alfonso Guerra en la seva època daurada de polític, va contestar diverses preguntes amb el seu sarcasme habitual, però al parlar de música va manifestar que el seu músic preferit i que escoltava sovint era Mahler; als pocs dies es van disparar les vendes de discs a tota Espanya. Influencia cultural o política, aquí ho deixo?)

2 comentaris:

  1. Hola. Estem a Úbeda. Des d'aquí, un petó.

    ResponElimina
  2. Rebut el petó. Que us ho passeu molt bé en la terra dels vostres avantpassats.

    ResponElimina