dijous, 4 de novembre del 2010

COSTUMARI CATALÀ

Avui dia 4

SANT CARLES: El tenien per patró els qui tractaven amb arrós i els midonaires, que antigament estaven establerts pels voltants del barri del Pedró (llavors aquell paratge era despoblat), perquè la feina de treure el midó de l'arròs desprèn una flaire ingrata i molesta.

SANT AMANT: El veneraven els traginers de Cardona especialitzats a traginar sal, els quals seguien unes rutes tradicionals que, de diferents parts del país, feien cap a Cardona per carregar. Es distingien de la resta dels traginers perquè llurs muls portaven el davantal diferent dels altres, més abundants de moriscades i amb més bellugons, i perquè la cascavellada o picarolada feia un so diferent, segons opinió de la gent a causa de la salabror que desprenia la càrrega. Tothom els deixava pas franc, puix que la sal tenia categoria de remei, i al curs dels remeis no s'hi han de posar embarrancs perquè els remeis no tenen espera. Hom tenia pels traginers de sal una consideració especial superior a la de llurs confrares.

SANT CLAR: Reclamaven el seu favor els homes públics, els quals li demanaven claredat de judici i bon seny per a decidir i resoldre amb la deguda justícia els casos que se'ls presentaven. En el mateix sentit l'invocaven també els jutges i els qui havien d'intervenir amb la justícia.
A que és un nom genial?




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada