dijous, 6 d’octubre del 2011

L'ARPA I LES SEVES VIBRACIONS 141

Diumenge. Retorno a la vida musical normal. Primer dia del meu abonament a l’Auditori. Tinc sort. Concert inaugural sota la batuta del director Pablo González, titular actual. Dues obres de Serguei Prokófiev: la Simfonia núm.1, i a la segona part la Cantata per a contralt, cor i orquestra, Alexander Nevski.

Comentaré la segona que no constitueix el bo i millor del seu catàleg, potser per sobreviure en una Rússia repressiva, intercalava obres patriòtiques amb altres més lliures i creatives.

Alexander Nevski és, originalment, la banda sonora d’una pel·lícula de Serguéi Eisenstein, segurament el Rafel ens dirà coses sobre ella. En concert diuen que es nota la relació entre la música i les imatges, impregnades de l’estil cinematogràfic , que transmeten tota la força i la profunditat del text. Prokófiev no hauria pensat mai que, a causa de la invasió nazi de Rússia i la posterior victòria dels eslaus, Nevski l'heroi rus, es convertiria en un dels himnes sonors del seu país.

Amb la traducció al català de l’obra èpica, vam seguir la veu de Ewa Podles, És reconeguda com la contralt més important d’arreu del món. Té una veu dramàtica d’abast, agilitat i amplitud sorprenents. (els croats, a les armes poble rus, la batalla sobre el gel, el camp dels morts i l’entada de Nevski a Pskov), Ewa és nascuda a Varsòvia, on viu.

Complementaven l’escenari el Cor de L’Orfeó Català i el Cor Madrigal, que junt amb l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, van oferir el Concert Inaugural.

1 comentari: