dilluns, 18 d’abril del 2016

La sol·lució a l'enigma de la Tresca




Qui no ha vist mai el drac de la reixa de la finca Güell a l'Avinguda de Pedralbes? Doncs sapigueu que precisament és en Lladó, el drac que protegeix el Jardí de les Hespèrides i l'hort d'Hera que entre altres coses guardava l'arbre de la vida. Tot aquest jardí formava part d'una gran finca que anava fins a Esplugues i per baix cobria el camp del Barça i més enllà. Al fer-se la Diagonal va quedar tallat i per dalt, la mateixa família Güell va donar una part per que es construís el Palau de Pedralbes com a habitatge reial a Barcelona. Però això és una altra història. Al que anàvem: aquesta part de la finca, la del jardí de les Hespèrides ( qua ra a és de la Universitat de Barcelona) va ser arranjada per Gaudí i allí estaven el que eren les cavallerisses i la casa del guàrdia. Gaudí, el va planificar inspirant-se en L'Atlantida, el poema de Verdaguer (capellà privat durant deu anys d'Antonio Lòpez, sogre de Güell). on al cant segon és parla de Lladó el vigilant,  que ara no ens treu l'ull de sobre i ens amenaça amb la seva bocassa sempre que passem pel seu davant.
 Les Hespèrides eren les nimfes del crepuscle i tenien com a missió tenir cura del jardí dels deus i l'arbre de la vida que feia pomes d'or. Es deien (o es diuen) Egle, Erícia i Hèspera i vivien a l'extrem de l'orient, a prop de les illes dels benaurats. Hi haurem d'anar per veure si encara en trobem alguna.

Ara s'està restaurant el jardí i els pavellons i sembla que es podrà visitar obertament a finals d'aquest any. Com a cosa curiosa diré que al mig del jardí hi ha la grua que es va utilitzar per a fer les obres de Gaudí.

1 comentari:

  1. Vaig arribar ahir de Calatyud amb un grup Imserso, ara veig l'enigma i el coneixia, vaig fer una visita cultural fa pocs mesos i ens ho van explicar tot molt bé. La teva explicació és molt didàctica. M'apunto a buscar les Hespèrides.

    ResponElimina