dimecres, 11 d’abril del 2012

l'arpa i les seves vibracions, 179

MUSEU DE LA EVOLUCIÓ HUMANA El dilluns de Pasqua a Burgos no era festiu i pensàvem que el museu seria tancat, però amb bon criteri van decidir obrir pels turistes d’altres autonomies que visitaven la ciutat. Possiblement no va transcendir i, a les tres de la tarda entràrem amb la meva germana, coincidint amb una altra parella, ningú més durant quasi dues hores, semblàvem formigues dins una immensa caixa de vidre. Construït per l’arquitecte Juan Navarro Baldeweg que ha ideat una caixa de llum i de transparència per allotjar un espai màgic i diàfan que convida a entrar dins d’ell i deixar-se atrapar per la evolució humana. La evocació del paisatge de la Serra de Atapuerca queda patent en l’exterior i en l’interior de l’edifici. El repte és traduir el coneixement científic sobre la evolució humana d’una forma rigorosa però assequible, tot emmarcat dins un ambient vegetal que recorda la nostra presencia en la terra i evoca el paisatge de la Serra d’ Atapuerca, recreant els canvis de clima i de la vegetació per transmetre’ns la necessitat de mantenir el medi físic. La evolució dels homínids al llarg dels últims 7 milions d’anys es mostra per mitjà de reconstruccions escultòriques de les especies mes emblemàtiques que van poblar la Terra. També tenen especial valor les restes fòssils de Homo antecessor i de les eines de pedra, restes de grans mamífers, etc, etc, etc. Per explicar un campament neandertal mostren un diorama basat en el jaciment de l’Abric Romaní de Capellades, explica que en una extensió de 200 m. es troben 27 capes arqueològiques entre 40.000 i 70.000 anys. Mitjançant un autobús llançadora pots arribar-te des del Museu al lloc real del Jaciment i Parc Arqueòlogic, a uns 15 km. de distància, però no teníem temps pel desplaçamement i preferírem fer un tomb per la ciutat de Burgos i el bonic passeig de l’Espolón al costat del riu Arlazón.

2 comentaris:

  1. ¡BENTORNADA! No fa gaire vaig veure un reportatge sobre el Museu de l'Evolució Humana i em va semblar força interessant. Ja veig que no em vaig equivocar.

    ResponElimina
  2. Llàstima que quan vam estar a Burgos l'any 2009, encara no estava inaugurat aquest Museu. Haurem de tornar-hi! Només per veure l'edifici per dins ja valdria la pena.

    ResponElimina