diumenge, 12 d’agost del 2012

L'ARPA I LES SEVES VIBRACIONS, 214

RÚSSIA, 5
2ª part , de la cara fosca de Rússia, l'alcoholisme

L’alcoholisme és una lacra que arrastra  Rússia des de fa segles. Val a dir que forma part de la cultura popular i, que en èpoques ha estat promocionada pel govern de torn, que ingressa un terç de tots  els guanys, al mateix nivell que el cafè o les especies.
No entraré en estudis psicològics, sociològics, ni mèdics, res d’això, si us interessa hi han  documents molt seriosos que ho han estudiat. Jo sols transmeterè una data esgarrifosa que ens va donar la Tatiana, la nostra guia a Moscou. ara mateix en ple segle XXI l'esperança de vida és de 58 anys pels homes i 62 per les dones. Pràcticament no es veuen vells, molts de nosaltres ja no hi seriem. Tampoc és matemàtic, possiblement als pobles es trobin persones grans, però a ciutat les malalties hepàtiques, les lesions, les malalties cardiològiques  són causa sovint de mort. A això si afegeix una assistència medica que no cobreix les necessitats, uns metges corruptes que volen diners per visitar-te, unes infermeres que no compleixen amb ètica, (em dol perquè és el meu ofici i me l’estimo) i altres factors

La beguda els hi és un refugi en les temporades d’hivern a 30 i 40 graus negatius, sense sol durant setmanes, amb tristor i depressions i altres situacions que conviden a una bona glopada de vodka. Desprès d’una, en ve una altre i així fins a la botella sencera.
Antigament anomenaven el vodka “l’aigua de la vida”, amb diminutiu i abreviatura és “la agüita” que consta únicament d’aigua i etanol. S’obté de la fermentació de grans: sègol, blat, remolatxa o patata. El contingut d’alcohol es troba entre el 30%  i el 50% de volum, el rus conté el 40%, el resultat és una destil·lació insípida composta d’aigua i alcohol, el de Moscou l’anomenen Moskouskaya. El de més preu és el Beluga, alguns del grup el van comprar per portar a Barcelona. A l’Alfons i la Joana que el duien a la mà, els hi van confiscar a la duana d’Àustria en el Transfer, dient que no es podia entrar perquè el país no tenia relacions amb Rússia. Allí es va quedar, segur que no es va perdre i se’l van beure els policies .Coses dels viatges.

3 comentaris:

  1. Encara que tots ho sabem, fa de mal sentir.

    ResponElimina
  2. Nosaltres vam provar un vespre, juntament amb altres companys, el vodka Beluga, el millor teòricament, però la veritat no el vaig trobar ni massa fort ni massa gustós... En volia comprar una ampolla al duty-free per obsequiar a la família, però també ens van dir que no el podia treure del país perquè ells no estan dins la UE. Conclusió: que se'l guarden tot per ells per veure-se'l quan arribi l'hivern.

    ResponElimina
  3. Nosaltres, passejant pels carrers a plena hora del dia, varem veure xicots en estat etílic i per descomptat el divendres al vespre a les places ja es veia el "botellon" igual que en el nostre país. La globalització impera.

    ResponElimina