dimarts, 21 d’agost del 2012

L'arpa i les seves vibracions, 220



RUSSIA, 10
MOSCOU i els monuments a escriptors famosos russos.

Animada per la Marta en el seu comentari que els apunts literaris formen part del bagatge cultural i que no tot són esglésies, junt amb la meva preocupació de no recordar altres escultures d’escriptors russos a Moscou en una ciutat on s’estimen els seus prohoms, i que hem trepitjat durant quatre dies, m’he submergit a Internet i … oh sorpresa, he trobat el que buscava, potser algú del viatge ho recordi ? 
GÓGOL
Nicolas Gógol té una escultura en el bulevard Gogolevski, on se’l mostra ple de força i optimisme, dalt d’un pedestal de granit, de 3 metres d’alçada, amb  una inscripció gravada: “al gran artista rus de la paraula”, està situada al costat de  l’estació del metro Arbátskaya, segur que hi  passàrem pel davant el dia 28 en el nostre caminar pel carrer Arbat.
(Ucraïna 1809, Moscou 1852), mort als 43 anys, la seva novel·la “Ànimes Mortes” és  considerada la primera novel·la russa moderna, entre altres treballs són coneguts ”El capote” ,“L’inspector” i diversos  contes.
                             Dostoievski davant la Biblioteca Nacional de Moscou

Fiodór Dostoyevski, (Moscou 1821, mort a Sant Petersburg als 59 anys el 1881). Principal escriptor de la Rússia Tsarista,la seva literatura explora la psicologia humana en el complexa període polític, social i espiritual de la societat russa del segle XIX. Tots coneixem les seves obres més prestigioses:”Els germans Karamázov”, “Crim i càstig”, “L’idiota” i la primera novel·la “Memòries del subsòl”.
De Mijail Bulgakov i d'Anton Chéjov  he trobat fotos però no puc verificar si són de Moscou i, en el dube millor no fer-ho.
Amb aquest apunt tanco la part de literatura . Em quedo amb les ganes de rellegir-los a tots, però ho deixo per l'hivern.

3 comentaris:

  1. Abans d'acabar de llegir el teu apunt pensava: ...hauràs de llegir-ne algún aquest hivern... i a l'arribar al final ho dius tu. Molt bé M.Teresa!
    M'agrada!

    ResponElimina
  2. Avui la Malole, que ha estat a Islàndia, comentava que quan surts t'en adones de tot el que ens queda per aprendre. Jo haig de llegir els autors russos dels quals ho desconec gairebé tot.

    ResponElimina
  3. La temàtica d'un tema qualsevol, aprofundida , dona molt de sí. És molt interessant aquesta visió tan focalitzada en les escultures dels escriptors. També a mi m'han agafat ganes de relectures, encara que ja aquest hivern vaig començar la repassada.

    ResponElimina