dijous, 16 d’agost del 2012

L'arpa i les seves vibracions, 216

600px-repin_cossacks1.jpg (600×354)
                                  Els cosacs ucrainesos de Zaparogos escriuen una carat al Sultà

RÚSSIA, 7
Un afegitó a les fotografies i comentaris  d’avui del Salvador  de la visita a la Galeria TretiaKov, ja que em va impactar molt una tela de Iliá Repin, la de la fotografia que us poso. Des de fa molts anys, participo en un taller d’escriptura, d’aquí ve el nom de Lletraferits que triàrem pel bloc compartit,  això fa que tingui especial interès per  tot el que tingui relació amb la ploma i la tinta . Aquí el centre és la carta que escriu un dells.
Expliquen que  aquests quadre d’Illà Repin,  li va ocupà durant molts anys els pinzells, del 1880 al 1891, tot ell fruit d’una exhaustiva investigació portada conjuntament  amb l'historiador  Dmytro Yavornitski, que inclou molts  viatges a la regió dels cosacs zapòrogos.  Repin va concebre aquesta obra com un estudi en clau d’humor, però també pensava que recollia els ideals de llibertat, igualtat i fraternitat, o sigui el republicanisme dels cosacs ucrainians.
Ilia Replin junt amb Vasili Súrikou ocupen un lloc privilegiat en la historia de les belles Arts de Rússia.  La seva creació va marca la culminació de l’art dels Peredvizhniki (pintors ambulants) . Els artistes de la societat dels pintors ambulants  no es limitaven al desenvolupament de les tradicions democràtiques de la pintura , sinó que l’aixecaven a una categoria social , treien els seus temes de la gent simples, cantaven la bellesa  de la naturalesa russa,  plena d’inspiració poètica i l’ajudaven a mostrar la seva riquesa espiritual. Foren els primers  en evocar amb tota  serietat en les seves teles  els temes de la història de Rússia.
La pintura té a veure amb una llegenda, quan en el 1676 els cosacs ucrainians de Zapórogo van enviar una carta al Sultà de l’imperi otomà, desprès de derrotar a l'exèrcit imperial en una batalla, malgrat això, el Sultà volia dominar-los, ells liderats per Ivan Sirko, replicaren de forma poc corrent, contestaren una carta plena d’insults i obscenitats.


3 comentaris:

  1. Agraeixo aquesta aportació M.Teresa. Estic descobrint moltes coses de la història de Rússia de l'edat mitjana que desconeixia completament. Tampoc coneixia la pintura russa i que sincerament nosaltres la vam veure molt de passada. Ara, revisant el nostre viatge, em fa consultar la wikipèdia en quan a pintors i intel·lectuals del país. És molt interessant. Continua... amb les teves vivències... em van molt bé

    ResponElimina
  2. Bé per la meva amiga lletraferida!!!

    ResponElimina
  3. Realment, les riotes del cosacs ho diuen tot.

    ResponElimina