dijous, 9 d’agost del 2012

L'arpa i les seves vibracions, 211


                                                        Plaça Roja de Moscou
RÚSSIA,2
Per la Marisa seguidora dels meus viatges i, per tots els qui us pugui interessar, tal com vaig dir-vos ahir el Salvador  Sorrosal i la Marta de Luna, la seva dona, cada u en el seu blog aniran comentant el viatge a Rússia amb més elements que els meus; aquesta vegada jo no duia màquina fotogràfica, a última hora al buscar-la vaig caure en el compte que el lladregot que va entrar-me per la finestra, també me la havia pispat, així que depenc  de les fotos dels amics. Crec que entre els tres la crònica pot ésser completa , i donar-vos  la  visió de la Rússia actual que nosaltres hem captat.
La plaça Roja és el centre de la vida de Moscou. L’hen visitada de matí, de tarda i de nit il·luminada, cada hora té la seva gent i el seu encant. Té una extensió de 74.831 m2 de superfície,695 m. de llarg i 130 d’ample. Al seu voltant les muralles del Kremlin, la Catedral de Sant Basili, el magatzem GUM, (el nostre refugi quan teníem calor i podíem gaudir en algun cafè del seu interior d’un gelat o una beguda freda), el mausoleu de Lenin, anomenat “l’avi Lenin” que vam visitar casi sense fer cua, ja que la seva memòria sempiterna a tota la ciutat, allí queda plasmada davant un cos embalsamat, amb màscara de cera a la cara i a les mans, la dreta amb el puny tancat, l’esquera amb la mà oberta. És un monument modern, de granit  granat, aixecat el 1924, any de la seva mort, però que incorpora elements de l’antiguitat com la Piràmide de Zóser en Egipte i la tomba de Cir el Gran. Hem après de la seva tradició, al veure els rams de flors de les diverses tombes al seu voltant d’altres alts càrrecs polítics, Stalin i demès, que per ser correcte, els rams de flors portats als difunts han de ser sempre de flors  senars i guardar els rams de flors parells pels vius, així un enamorar sols por regalar 2, 4 o 6 roses a la seva estimada, del contrari la faria morta.
La Catedral de Sant Basili, construïda per mandat d’Ivan el Terrible, s’aixeca al sud de la Plaça Roja: La torre del centre, en forma de pinya, està rodejada per nou copules de diferents tamanys i colors.  A destacar els frescos dels segle XVI que poden contemplar-se en el seu interior. Completen el perímetre de la plaça el Museu Històric de l’Estat

                                                         Mausoleu de Lénin

4 comentaris:

  1. Ho sento, he tancat sense donar-vos els blocs dels meus amis:
    Sorrobloc, el del Salvador i
    Tororeh.blogspot.com el de la Marta.

    ResponElimina
  2. Ei que jo també soc seguidora dels teus viatges! i més aquest que tinc encara força fresc i m'agrada recordar-lo.

    ResponElimina
  3. Em fascina el que expliques de les flors senars. Vaig seguir amb entusiasme el blog de'n Salvador quan vareu visitar tantes esglèsies bizantines, era això oi? Doncs ara m'hi poso.

    ResponElimina
  4. Ei! M.Teresa, va bé que expliquis la tomba d'en Lenin. Nosaltres no hi varem entrar, ens va fer mandra. Haig de comentar que jo només he fet una breu crònica-resum. En Salvador anirà publicant dia a dia les nostres petjades... uf... potser us cansareu i tot! A nosaltres ens serveix per reviure-ho. De totes maneres benvigudes al meu blog, sem pre hi trobareu alguna cosa també. Ens llegim....

    ResponElimina