dissabte, 3 de març del 2018

L'arpa i les seves vibracions, 476

                                                             

                                                MUSEU DE música portuguesa
                                CASA VERDADES DE FARIA

           Resultado de imagen de casa verdades de faria               

El tercer i últim museu que visitem abans d’anar cap a Lisboa, és a Estoril, lloc on estem hostatjades. Casa Verdades de Faria o Museu da  música portuguesa.
És gratificant trobar en un municipi d’uns 27000 habitants, segons  l’últim cens, un lloc tan ben instal·lat dedicat a la música i que té com objectiu principal donar a conèixer les noves informacions sobre els diferents estudis i qüestions relacionades amb la identitat de la música portuguesa.

Resultado de imagen de casa verdades de faria
Ens quedem sorpreses al veure l’extensa col·lecció d’instruments musicals populars lusitans, documents i importants partitures de compositors portuguesos, objectes etnogràfics, així com vídeos i material multimèdia que ens apropen a la seva cultura.

Resultado de imagen de casa verdades de faria
És ben curiosa la part dedicada als infants, amb instruments petits com joguines, perquè puguin interpretar sons. Hi ha una orquestra tota feta de ninos de fang, cada un d’ells amb un dels diferents instruments d’una orquestra que és una meravella.

Resultado de imagen de casa verdades de faria
Sala Michel Giacometti
Una de les sales reuneix la herència de dues grans figures de la cultura portuguesa: Michel Giacometti i Fernando Lopez-Graca
Som les úniques visitants en un matí de sol  i bona temperatura;   junt amb una parella jove que marxa aviat. Tenim tot el museu per nosaltres dues, la meva amiga i jo  i tot el temps del mon.
Resultado de imagen de casa verdades de faria

El 1902 Jorge O’Neil, descendent directe de la Reial Casa Sobirana d’Irlanda, va escollir Estoril prop de Cascais per a residencia d’estiu, seguint l’exemple de la cort portuguesa.
Va encarregar la construcció de la casa, ara Museu, al prestigiós arquitecte Raul Lino da Silva que, després d’edificar- la  va adjuntar-hi una torre amb una capella dedicada a Sant Patrici patró d’Irlanda, lloc del naixement d’O’Neil. Encara avui es conserva, intacta, en la seva ornamentació.
A la sala Michel Giacometti podem sentim música original gravada fa molt de temps, amb molt bona sonoritat. Giacometti va morir el 1990,  tot havent nascut a Còrsega va esdevenir un etnomusicóleg molt estimat i valorat a Portugal per la seva tasca de recollir i crear tot un llegat de música lusitana. Va morir i és enterrat a Faro.

Resultado de imagen de casa verdades de faria
L’interior de l’edifici és una recreació de l’interiorisme de l’època. Rajoles blaves amb dibuixos, cobreixen les parets. La fotografia de l’escala n’és una bona mostra.


Resultado de imagen de casa verdades de faria

Un jardí amb un brollador, és el complement que fa que sigui més bonic aquest lloc.









2 comentaris: