dilluns, 11 de febrer del 2013

LA TRESCA I LA VERDESCA




Seguint amb el tema de l'altra dia ... Segur que tots coneixeu l'antiga fàbrica Myrurgia, al carrer de Mallorca. L'any 64, allí s'hi va produir un incendi que diuen que va ser el pitjor que mai s'ha vist a Barcelona.  Per sort va ser un diumenge i això va fer que no s'hi produïssin víctimes encara que sí quaranta bombers intoxicats. Hi va haver moments de molt perill, quan es temia que el foc arribés a uns grans dipòsits d'alcohol i també perquè el carrer Nàpols és molt inclinat i el foc podia baixar incendiant altres cases dels costats. Hi van anar tots els bombers de Barcelona, tots els torns i inclús els que estaven de vacances. Es veu que durant dies, tot el barri era una barreja de pudor de socarrim barrejat amb perfum.  
La Myirurgia es va instal·lar en un edifici molt Art Decó, de l'arquitecte Antoni Puig Gairalt.  la porta d'entrada i un fris en tres parts a la façana, són els motius decoratius més interessants. Aquest fris és obra de l'escultor madrileny Resti (Restituto Martín Cano).
Esteve Monegal, el fundador de Myrurgia era escultor i es va preocupar sempre en dotar els productes de la seva fàbrica, d'una imatge molt del seu temps. Però això és una altra història i l'explicaré un altre dia.

2 comentaris:

  1. Em van encarregar uns poemets per acompanyar uns sabons de Myrurgia. Els dibuixos del paper -no meus- eren molt bonics. Els sabons tenien formes de petxines i cargols de mar. Com a paga em van donar un lot de llibres triats per mi. Fa tants anys que ja s'han gastat tots els sabons i no en queda memòria.

    ResponElimina