dissabte, 18 de febrer del 2012

L'ARPA I LES SEVES VIBRACIONS 168

EL HERMITAGE, Sant Petersburg / El Prado, Madrid

Fins el dia 25/03/ 2012, es pot veure a Madrid aquesta magnifica exposició dins de l’Any Dual Espanya – Rússia 2011.

Per fer més real la visita, en el vestíbul ,una immensa fotografia dels 6 palaus que component EL HERMITAGE amb el riu Neva als seus peus, et situen en el lloc d’on provenen les peces que el visitant trobarà en el seu interior. La visió de la mega foto és impactant i no pots deixar de mirar-la mentre esperes passar el control rutinari. Les visites són limitades a petits grups el que fa que no trobis aglomeracions a les sales, però un cop a dins el temps de permanència és lliure.

Consta d’ una selección de més de 170 obres portades des de Sant Petersburg de la col·lecció d’ EL Hermitage, el tresor més gran de Rússia: des de valuoses peces arqueològiques com l’or de Sibèria, fins arts decoratives d’Europa, com les joies de la casa Fabergé; i en Belles Arts, des de las pintures i escultures de Tiziano i Bernini fins el segleXX com Picasso i Kandinsky. Molt comentat el Cuadrado Negro de Malèvich adquirit el 2002.

A més d’una important selecció de pintures, dibuixos i escultures dels segles XVI al XX que mostren la riqueza, l’origen i l’evolució de la col·lecció d’ El Hermitatge.

Totes les peces porten una ressenya en espanyol i anglès, tenen bona lluny, excepte les sales de l’or i de les joies que són molt fosques per donar lluminusitat sobre les petites peces, obra de grans orfebres. Diversos panels expliquen la historia dels tsars, de Pere I, i sobretot de Catalina la Gran i la seva gran afició per comprar col·leccions senceres d’arreu del món.

Nosaltres varem parar el rellotge per desfruitar al màxim de totes les sales i ja sense forces sortirem al migdia amb el cap ple de bellesa i de colors, de tantes obres vistes en tres hores, totes reunides durant segles en terres russes. Ens calia reposar forces i res millor que un cocido madrileño, ens recomanaren “La Olla” on ens reférem del fred i del cansament.

Fotografies: Caravaggio, Tañedor de laud, que és la portada del programa, Broche de oro de un cinturón s. IV a. C. i juego de bolos de Matisse.

Hem fet una estada de tres dies a la Capital del Reino, amb una bona immersió de museus, ja en sabreu més detalls.

1 comentari: