dilluns, 30 de maig del 2011

L'ARPA I LES SEVES VIBRACIONS 106

DER FREISCHÜTZ

(El caçador furtiu)

Opera romàntica en tres actes de Carl Maria von Weber (1786-1826) sobre llibret de Friedrich Kind, basat en el Llibre dels esperits, de J.A. Apel i F. Laun.

L’acció se situa a Bohèmia cap el 1618, pocs anys desprès de la guerra dels Trenta anys; però en l’escenografia d’avui de Peter Konwistschny el vestuari és d’època, però els decorats són intemporals. Diuen que el dia de l’estrena se sentiren xiulets de gent descontenta amb la modernitat. Jo la he trobada actual i descriptiva, així com les llums i la foscor. Especialment els efectes de la nit estrellada on Agathe mira per la finestra tot esperant el seu enamorat.

Basada en una llegenda popular, amb elements fàustics, se situa en una zona boscosa, en una natura salvatge i misteriosa i narra els intents del dimoni Samiel i del malvat Kaspar de comprar l’ànima del pobre guardabosc Max que ha de guanyar un concurs de tir per obtenir la mà de la seva estimada Agathe. Weber en el Caçador furtiu, crea el model d’òpera romàntica germànica. Desenvolupa un estil musical propi en contrasts amb les operes italianes de l’època. Introdueix un estil nou de gènere, el singsfiel, mescla de cant i recitatiu. Capta el naturalisme, juga amb l’heroisme dels seus personatges , la natura salvatge, els boscos acollidors de dia però terrorífics de nit, lo sobrenatural, la lluita entre el bé i el mal, que s’expressen en una música de gran inspiració i bellesa tímbrica.

Beethoven, ja sord, va llegir la partitura i li va semblar “una diableria” pel resultat sonor d’aquelles notes i combinacions instrumentals , tan llunyanes de la seva manera d’entendre la lírica.

El personatge que fa de dimoni curiosament parla en català, una deferència del Director, sobre frases d’adaptació de l’alemany al català de Feliu Formosa.

Teatre amb tres quartes parts de públic, potser per ser una opera poc coneguda , per la crisi o per la festa del Barça d’avui al Camp Nou.

Dedicat a la Mª Dolors que ahir es va quedar sense el concert de Diana Damrau i el seu recital de Mozart . Avui des de la meva butaca he pensat amb tu, tot i que el programa era un altre. Rep també la meva felicitació pel teu aniversari,


1 comentari:

  1. Responent el magnific treball de la Maria Teresa, aprofito per felicitar amb música a la Maria Dolors. Que durant molts anys tinguis la mateixa energia i vitalitat que desprens avui! Un petó molt fort

    ResponElimina