diumenge, 25 de febrer del 2018

L'arpa i les seves vibracions, 475

PORTUGAL


Resultado de imagen de museu do mar cascais
                                         
L’afició pel mar, sempre ha estat una prioritat pels lusitans. La gran extensió de costa del seu territori i l’enamorament d’alguns dels seus homes per l’Atlàntic, s’han sumat, al llarg dels segles, donant a la Historia fets de gran importància.

Dos son els impulsors de les aportacions del segle XIX i que avui revivim en la visita nostra que fem.

A l’apunt anterior us comentava la visita al Museu Paula Rego a Cascaes, situat en una zona voltada de verd on es troben altres museus. Doncs bé, situat just al costat d’aquest, es troba  el MUSEU DO MAR de CASCAIS, rebatejat com Museu do Mar – El rei Carlos I. Fundat el 1879 pel llavors príncep Carlos, a l’edifici de l’antic Sporting Club De Cascais (l’equip de futbol local).
Resultado de imagen de Carlos I rey de Portugal
Rei Carles I de Portugal
El Rei Carlos I de Portugal, neix a Lisboa el 1863 i molt aviat és anomenat El oceanogràfic, per la seva passió per l’oceanografia, compartida amb el seu pare i amb el Princep Albert I de Mònaco, le Prince navigateur, amic personal del rei. La col·laboració entre tots dos, queda plasmada en nombroses fotografies de les seves aventures i descobriments, curioses per la seva vestimenta, les seves embarcacions, els seus apunts i descripcions. Carles I es casa amb Amelia d’Orleans. Dedicats a la seva esposa, bateja 4 vaixells amb el nom d’ Amèlia. Cada vegada més segurs i adaptats als descobriments que ell anava fent.
El 1976, l’edifici va passar a ser propietat del Consell Municipal. L’inici de la instal·lació del museu actual comença el 1978.
Rei Albert I de Mónaco
A l’entrada del Museu i, en uns panels, se’ns informa que, ja que la aventura de la vida comença al mar, en primer lloc exhibeixen un espai dissenyat a la col·lecció de fòssils  marins, l’exposició El Mar i l’Origen de la vida, que inclou col·laboracions amb institucions estrangeres i investigadors del Museu de historia Natural de la Universitat  de Lisboa, junt amb biòlegs portuguesos i experts en paleontologia.
Es complementa amb la historia de la Marina i els estudis científics en l’àmbit de la Vida i el Medi Ambient dels Oceans.
No tots els panels son tan seriosos; un altre estadi està dissenyat pels nens i adolescents que sovint, amb els seus col·legis, fan visites amb la finalitat de que aprenguin a estimar el mar i les seves formes vives. Durant el recorregut pedagògic, poden tocar animals marins de gran grandària, fets amb materials plàstics i interaccionar en moltes presentacions que els permet aprendre la relació del territori amb el mar, la navegació i la pesca.
Conté altres seccions de historia natural, etnologia i arqueologia submarina, així com gran varietat de ormejos pertanyents al mar; mapes antics, vestimentes de pescadors d’altres temps i embarcacions de tota mena.
Resultado de imagen de museu do mar cascais


Resultado de imagen de museu do mar cascais

Em va interesant una sala amb vitrines, que exposa tresors recuperats de naus que han naufragat a prop de la costa, o en el estuari del riu Tejo, fa milers o centenars d’anys, curiosíssims, restaurats fins on es poden reconstruir, donada la seva llarga estada sota l’oceà.

A la sortida, busquem un lloc per dinar en un dels restaurants de la platja, i ens decidim com no podia ser d’altra manera, per un menú de peix.















































1 comentari:

  1. M'agraden els vostres viatges. Combineu molt bé les vistes culturals, la natura i segur, l'amistat. Que per mots anya!

    ResponElimina