divendres, 19 de gener del 2018

LA TRESCA I LA VERDESCA

Donat el poc interès demostrat per trobar resultat als enigmes de la tresca proposats, els divendres em limitaré a explicar alguna cosa de la ciutat antiga o moderna i si algú ho llegeix millor per ell i si no tal dia farà un any.



Probablement, a algun dels fidels lectors de La Tresca, grans en saviesa i edat, us sonarà el nom de La plaça de l'oli. Era una plaça que va desaparèixer en l'enderroc per fer la Via Laietana i podem situar-la més o menys on ara és la Plaça Berenguer.
Es deia Plaça de l'oli degut a la seva funció. El 1310 les autoritats locals van ordenar que no es comprés oli fora de la ciutat. L'oli era un dels béns més preciats per necessari i perquè era una de les riqueses del país. Així és que des d'aquell moment el comerç, les transaccions, les mesures i qualsevol operació relativa a l'oli tenien lloc en aquesta plaça. Com gairebé sempre, el progrés  que es fa per produir un benefici no deixa de trepitjar els beneficis anteriors. Només el temps i els canvis posteriors acaben llimant, per desaparició, el problema (mort el gos, morta la ràbia). Això sembla que va passar amb la plaça de l'oli on es van crear conflictes amb els venedors d'altres productes que ja estaven instal·lats en aquella plaça des de molt abans i les autoritats van haver de dictar ordenances per separar les competències dels constants litigis. Problemes que es van acabar quan tot es va enderrocar per la nova Via Laietana. Però això és una altra història i ja hi entrarem un altre dia. Bon cap de setmana! 

1 comentari:

  1. M. Dolors, jo segueixo els teus enigmes i busco i busco sempre, a vegades son fàcils però d'altres no. és una pena deixar-ho.
    Bé, ara seguirem la història de fets passats.
    Jo tinc l'ordinador espatllat i a punt d'un de nou la setmana vinent.

    ResponElimina