dijous, 21 d’agost del 2014

L'arpa il les seves vibracions, 354



                             DESMUNTANT LEONARDO


Uns amics d'Arenys que passejaven per la Festa Major de Gràcia, al trobar-se davant de casa decideixen saludar-me, així comença una tarda de festa, en que els acompanyo a veure carrers i balcons guarnits, mentre em comenten que volen anar al Cinema Girona a veure el documental produït per Pilar Montoliu " Desmuntant Leonardo", sobre uns estudis de Jordi Balbeny, amic seu que també viu a Arenys. Tot el que en sé de Balbeny, són notes que de tant en tant surten als diaris defensant la tesi que Cristòfol Colom era català. M'uneixo a la proposta i vaig amb ells al cinema a les 20 hores.
Jordi Balbeny és investigador i escriptor, llicenciat en Filologia catalana a la UBA, i, cap de Recerca de l'Institut Nova Història.
És un estudi compartit a bandes amb altres historiadors catalans, castellans i italians, que intenten aclarir dubtes.
Qui era Leonardo da Vinci? Podem creure que el major geni del Renaixement, que va dominar totes les disciplines i va superar tots els seus mestres, es va educar en un petit poble d'Itàlia sense escola, fill il·legítim d'un notari i d'una pagesa analfabeta?. La biografia oficial de Leonardo és plena d'incongruències i preguntes sense resposta.
Podria ser la Mona Lisa un retrat d'Isabel d'Aragó?
Podria haver estat Leonardo a Catalunya, concretament a Montserrat i ser les muntanyes el paisatge de la misteriosa Gioconda?
Per què la princesa de la Cort de Nàpols, té l'escut d'armes   igual al de la casa reial catalana?
Tot el que intenta el documental no és carregar-se la història tal com ens l'han explicada, sinó plantejar zones obscures en que no concorden dates, fets i altres circumstàncies.
Us la recomano, em va interessar molt. A més tots els dimecres d'agost a les 20 hores abans de la projecció cinefòrum amb la presència de Jordi Bilbeny, queda encara el dimecres 27, si sou a Barcelona és una bona ocasió per un vespre d'estiu.

(Nota pel Rafel. L'has vista? què en pots dir?)

Mona Lisa                                              Isabel d'Aragó

Realment són les muntanyes de Montserrat ?

Jordi Bilbeny

1 comentari: