dimecres, 3 d’abril del 2013

PANEM ET CIRCENSES/llibres

Tal com vaig dir fa temps, estic fent el curs del Club de lectura de la Biblioteca El Carmel-Juan Marsé, que m'està interessant moltíssim.
La lectura d'aquest mes -que comentarem el proper dia 17- ha estat ¡VIVIR! (que no està traduit al català) de Yu Hua (1960), qualificat com l'escriptor xinès amb més talent de l'actualitat. D'aquesta novel·la es va fer una pel·lícula dirigida per Zhang Yimou. Vull compartir amb vosaltres part del comentari que he preparat per a llegir a classe. No ho poso tot per si us ve de gust llegir-lo.

"Una novel·la de 230 pàgines que he llegit gairebé d'una tirada. Dos son els protagonistes: l'home que ens explica la història, del cual no sabem ni el nom, tan sols la profesió: "cercador de cançons populars". I l'home del qual se'ns explica la història, una història de més de quaranta anys, en Fugui. La seva vida discorre paral·lela a la de la Xina. Els canvis polítics marquen a uns éssers que, tal vegada degut al caràcter oriental, són acceptats amb resignació i fatalisme. El títol de la novel·la "Viure" (en xinés HUOZHE -vol dir el mateix perquè li vaig preguntar a una noia xinesa) és molt apropiat. En Fugui viu, està viu, malgrat la munió de desgràcies que ha hagut d'arrossegar al llarg de la seva existència. 
Jo, tot i la intensitat dramàtica, l'he trobat molt poètic."

I fins aquí puc llegir. 

2 comentaris: