dilluns, 8 d’abril del 2013

PANEM ET CIRCENSES / llibres

Avui, us vull parlar d'un altre llibre que he llegit dins el curs del CLUB DE LECTURA.

Es tracta de L'ORIGEN de Thomas Bernhard (1931/1989). Poeta, novel·lista i dramaturg en llengua alemanya. Tot i que va néixer a Heerlen a la província de Limburg als Països Baixos, se'l considera l'escriptor austríac més important de la segona meitat del segle XX. Aquesta obra és la primera de la seva pentalogia autobiogràfica. Les altres són El sótano, El aliento, El frío y Un niño.

És una novel·la estranya que no es pot llegir com una novel·la qualsevol, al mens jo no n'he pogut. Jo acostumo a començar-les i no les deixo fins a acabar-les però amb aquesta m'ha estat impossible. Fins que no vaig ser conscient que era escrita d'una manera diferent no la vaig llegir d'una manera diferent també.
No hi ha un sol punt i apart, cada tres o quatre paraules posa una coma (,). Repeteix una frase dos i tres vegades amb petites variacions. Fins a la pàgina 64 -del llibre que jo he llegit- no s'acaba el primer capítol on parla de l'escola i comença el segon i últim a on parla de l'Institut.
Quan he aprés tot això haig de dir que m'ha agradat. És tremenda la manera en la qual el protagonista - que tan aviat parla en primera persona com en tercera - parla de Salzburg i dels seus habitants. Tan sols salva el seu avi i cap el final ens parla del company esguerrat i del professor lleig, als quals respecta i compadeix alhora.
A banda d'això tot és corrumput i lleig. La guerra és només una excusa. La conclusió de Bernard no pot ser més demolidora: el nacionalsocialisme i el catolicisme són les dues malalties que infecten l'esperit del seu país i de la seva ciutat.



2 comentaris:

  1. Bernhard és sempre un revulsiu terrible, que et deixa sense alè. Si t'interessa tinc El aliento.

    ResponElimina
  2. Jo també el vaig llegir en un Club de Lectura i en vaig parlar al blog. Veig que hem coincidit amb l'ànalisi.

    http://todoreh.blogspot.com.es/search/label/01-Thomas%20Bernhard

    ResponElimina