diumenge, 30 de desembre del 2012

PANEM ET CIRCENSES

ITALO CALVINO

Us vaig dir que m'havia inscrit a un curs de lectura. El proper día 16 de gener hem de comentar EL BARÓ RAMPANT d'Italo Calvino (1923/1985). Jo, de Calvino només coneixia LES CIUTATS INVISIBLES i SI UNA NIT D'HIVERN UN VIATGER que no he llegit però que m'agrada molt el títol. Resulta que ha fet molt i ha escrit més. Fins i tot he trobat que a finals dels anys seixanta, a París, va frequentar Raymond Quenau i coneix a altres membres del grup Oulipo -ouvroir de littérature potentielle-, com Georges Perec ¿recordeu quan ho varem treballar tot això?

Com que segons la documentació que vaig buscar, aquest llibre forma part d'una trilogía, els he llegit tots tres. I no us podeu ni imaginar com n'he gaudit. El primer: EL VESCOMPTE MIGPARTIT; el segon: EL BARÓ RAMPANT i el tercer: EL CAVALLER INEXISTENT.
Amb un agudíssim sentit de l'humor i jugant amb la fàbula ens fa una descripción molt atinada sobre l'esser humà i la seva recerca d'allò que justifiqués què fa en el món.
EL VESCOMPTE MIGPARTIT, Medardo de Terralba, va quedar partit en dos lliutant contra els turcs. Les dues meitats van continuar vivint, una d'elles la part bona i l'altra la part dolenta. Tots dos vescomptes és fan carregossos per a la gent que ha de viure amb ells, demostrant que l'home és alguna cosa més que la suma de dues meitats.
EL BARÓ RAMPANT, Cosimo Piovasco di Rondò, es va enfadar amb la seva familia quan tenia dotze anys, es va enfilar a un arbre i no va baixar mai més. La seva vida allà dalt i el seu allunyament dels altres li va permetre conéixer, aprendre, estudiar, estimar, ajudar i preocupar-se pels homes més que si hagués estat al seu nivell.
EL CAVALLER INEXISTENT, Agilulfo Emo Bertrandino de los Guildivernos y de los Otros de Corbentraz y Sura, caballero de Selimpia Citerior y Fez és un ésser dins d'una armadura. A dins no hi ha res, tot és façana, com tanta gent que hi ha al món.

Si no els heu llegit, us els recomano vivament.

2 comentaris:

  1. Visca Italo Calvino que et fa escriure. Que el llegir no et faci perdre l'escriure.

    ResponElimina
  2. Què bé, ja ens explicaràs com va el Taller de Lectura. BON ANY

    ResponElimina