dilluns, 24 de desembre del 2012

L'arpa i les seves vibracions, 248

CONTES I MÚSICA

Avui  diumenge al matí, a l’Auditori en un concert previ a Nadal, els contes  de la nostre infantesa posats en música, per grans compositors.
Ha començat amb la Obertura de Hansel i Gretel,  d’ Engelbert Humperdinck, alemany, que havia estat assistent de Wagner, va escriure aquesta òpera a partir d’una petició de la seva germana , perquè posés música a una petita obres de teatre. Tot i estar escrita en un estil melòdic i rítmic molt semblant al de Wagner,es tracta d’una obra divertida i lleugera que destaca per l’ús inspirat de melodies populars i cançons infantils.
Serguei Prokófiev, va escriure el 1946, La Suite núm. 1, op 107, La Ventafocs.  Aquesta història, comuna a diferents culturals i tradicions, va inspirar al compositor rus, un gran ballet romàntic, fidel a l’original de Perrault. Escrit a partir d’un encàrrec del Teatre de Kirou, es va estrenar amb gran èxit a l’escenari del Bolxoi el 21 de novembre de 1945.Música joiosa i d’una gran inspiració melòdica. Estructurada en vuit parts titulades: Introducció. El ball del gat. Baralla. La fada i l’hivern. Masurca. La ventafocs va al ball. El vals de la Ventafocs i Mitjanit, que recullen l’essència dels sentiments que Prokófiev va voler abocar em aquesta partitura: el triomf de l’amor com a força capaç de vèncer tots els obstacles.
Escoltem desprès de  la de Prokófiev, una altre versió de La Ventafocs , una suite extreta d’un ballet  de Johann Jr. Strauss, que va començar a escriure-la poc abans de morir, ja septuagenari, però que no va tenir temps d’acabar , una tasca que va completar en el 1900 Josej Bayer. També estructurada en quatre parts: Obertura, Vals, Masurca i Galop. Relat que ha acabat esdevenint un veritable paradigma social i que el calendari nadalenc fa pujar indefectiblement als escenaris.

Poca entrada a l’Auditori, potser tothom té altres cabòries, caldrà veure com va el 2013, amb els preus un xic més elevats.


2 comentaris:

  1. Un bon concvert previ al Nadal. Sempre va bé, retornar d'una manera o altra a alguns aspectes de la nostra infància.

    ResponElimina