dimecres, 13 d’abril del 2011

LA TRESCA I LA VERDESCA


Ara que venen dies de festa (o de menys feina) podeu aprofitar per estirar les cames i anar a veure alguna de les propostes que ens ofereix la ciutat. Per exemple:
  • Homenatge de l'Ajuntament a Centelles, magnífic periodista gràfic que va saber captar la realitat i l'esperit dels "anys que cal oblidar"en línies generals però no en el seu fons. És el fotògraf de la gent del carrer, del dia a dia de la ciutat. En aquells moment, els periodistes gràfics llegien les notícies d'agència al matí i sortien al carrer a busca l'expressió plàstica que les faria entenedores. La guerra, sense adjectius, perquè tots serien negatius i no vull començar el dia així, està retratada per Centelles en crònica de la mort present, de l'horror dissimulat de la política i els polítics. Fins el 4 de febrer del 38 en que es va publicar la última portada de Centelles a La Vanguàrdia. Al Saló de Cent a les 19h.
  • Al Museu d'Art de Catalunya, el retaule completat recentment amb una sèrie de parts que faltaven. És el més gran de tot el Museu (cosa que no té res a veure amb la seva vàlua) i va ser pintat a començaments del s. XV per Jaume Cirera i Bernat Despuig. En ell, Sant Miquel lliura batalla contra el dimoni i també s'hi veu com en el Judici Final les ànimes són pesades per veure de quin costat es decanta la balança. Es completa amb escenes de la vida de la Mare de Deu i de Sant Pere.
  • També al MNAC val la pena visitar la nova sala dedicada al pintor Torres García.
  • A la Sala Becket, una obra d'Ibsen sobre la responsabilitat i el compromís amb la vida: El petit Eiolf. Sembla interessant.
  • En cinema, a més a més de les pel·lícules de cartellera, consulteu el programa de la Filmoteca (Filmoteca de Catalunya). Com sempre molta cosa interessant.
  • Si no hi heu anat encara i si hi heu anat, torneu-hi : El Trieste de Magris. Lletraferits, lletraferits, demostreu que ho sou!
  • Una exposició de Viladecans a l'espai Vila Casas (Roc Boronat 116- Poble Nou. L'autobús 42 que s'agafa a la Pl. de Catalunya al costat del Portal de l'Àngel hi du en un tres i no res. Ja aquest viatge és una petita aventura perquè et descobreix uns llocs de la ciutat pels que habitualmernt no hi passegem). De pas hi veureru alguns d'aquells edificis que tant em van agradar de la trescada pel P. Nou.
  • Al Caixaforum : una visió de Mèxic, Teotihuacan, un dels llocs paradigmàtics de la cultura precolombina.
  • També allí Art rus entre 1915 i 1935. Un dels més interessants arts europeus perfectament desconegut aquí per causes obvies de censura posterior (d'ells i nostra).
  • Al Museu de Ceràmica una exposició en blaus, en la qual es poden veure obres de Braque, Miró, Picasso... i de molts ceramistes contemporanis que també aporten obres fetes amb dominant blau i que són mostra de les diverses tendències de l'art actual. És una exposició-homenatge a T. Sanchez Pacheco, antiga directora del Museu als deu anys de la seva mort.
  • Bé i moltes altres coses de teatre, cinema i activitats diverses que sou molt capaços de descobrir per vosaltres mateixos. Si no us moveu de Barcelona, munteu-vos un viatge turístico-recreatiu per la vostra ciutat. Segur que us pot ser tan desconeguda i atractiva com si de debò anéssiu a terres llunyanes.
Bona cacera!

1 comentari:

  1. Gràcies, Maria Dolors, per la teva magnifica orientació sobre coses que podem fer a la nostra estimada ciutat. En prenc bona nota perque ara ja tinc temps disponible per a mi (s'em fa més estrany...!)
    També vull donar-te les gràcies per haver-me ensenyat a "mirar més bé" els edificis. Quantes coses m'estava perdent!

    ResponElimina