dimarts, 29 de març del 2011

L'ARPA I LES SEVES VIBRACIONS 93

VALÈNCIA – FALLES, record

Avui he fet una classe amb el meu professor, i he pogut desbloquejar les fotos, fent una reflexió se m’he acut que tantes flors juntes van fer un tap. Encara que amb retard avui va l’últim record de València.

Com que avui va l’últim record, (en tinc més...), em permeto parlar de la Marededéu i de les flors. Els valencians creients o no, practicants o no, casi tots tenen un raconet en el seu cor per la Mare dels Desemparats, i la manera de demostrar-ho és l’ofrena de flors que li fan els dies 18 i 19, ja que en un sol dia no hi han prou hores per recollir-les. Enguany han desfilat 80.000 persones ? segons TV de València. El disseny del mantell està fet per ordenador i dibuixat sobre les fustes, que va marcant el lloc i color dels clavells, blancs, roses i vermells. Té la silueta de la cara d’una nena, el motiu triat per enguany és fer menció dels infants. Ha destacar que porta a la mà un pomet d’orquídies que sobresurten del fons dels clavells.

El treball de preparació, col·locació de les flors i distribució de l’entrada dels grups de falleres és minuciós. Ho he seguit de prop. Un grup de 42 homes i crec que 2 o 3 noies s’encarreguen de recollir els rams delicadament preparats, i un cop tret l’embolcall de fulles verdes, col·locar els clavells en l’estructura de fusta fins ha fer el mantell, primer davant i desprès darrera. Al final de cada desfilada d’una falla, la gent que la forma solen tancar la comitiva amb una cistella de flors. Això que abans era senzill, s’ha convertit en una creació floral plena de color, inventiva i disseny. Vist és interessant, cada any més novetats; podeu veure l’ofrena d’un quadre imitació de Sorolla tot de flor petita de tot tipus, i en un racó una valenciana de paper cartró que és pura flor, no li falta cap detall.

Ja que no us puc trametre l’olor de la plaça, us deixo les fotos de l’ofrena. Això és Valencia en festes, s’ha de viure in situ, no transplantable a Barcelona.

4 comentaris:

  1. Què bonic tot! llàstima que les fotos no es puguin veure més grans, tot i que de seguida he vist el quadre de Sorolla.
    Vindria a ser com les catifes de flors pel Corpus però en vertical, oi?

    ResponElimina
  2. Deu ser preciós. I, com una mena de ltúrgia de la festa. Creients o no , aquesta unió està molt bé. M'agradaria veure-hio.
    Ah i mantenint pitjal el Control i fent rodar la rodeta del ratolí es poden fer les fotos a mida de la pàqgina sencera. Marisa, recorda el mapa de Borges i no vulguis exageracions.

    ResponElimina
  3. Ooohhh, gràcies Ma. Dolors. He vist la "geperudeta" gairebé tamany natural.

    ResponElimina
  4. Gràcies Mª Dolors, havia oblidat veure les fotos amb més o menys volum, és fàcil amb control + rodeta. Cal mantenir la memòria.

    ResponElimina