dijous, 25 de maig del 2017

L'arpa i les seves vibracions, 453

         
                                  Resultado de imagen de Liceu barcelona guillermo III


Teatre Nacinal de Catalunya, obra dirigida per Xavier Albertí, que en el programa de mà, ens explica la seva versió: Ricard III és una gran festa de teatralitat, hereva del teatre popular del seu temps, amb que Shakespeare acabaria assentant les bases per a les seves grans creacions posteriors. Com que els espectadors som els únics coneixedors de les confidències d’aquest fascinant tirà, assistim amb simpatia al seu violent ascens cap el tron.

A més d’un festí teatral, Ricard III, també és una obra que ens interpel·la sobre el protagonisme que tenen a la nostra vida les ferides que hem rebut des del naixement, i sobre la quota de dolor que ens toca assumir al llarg de la vida a cadascú de nosaltres, i, sobre el mal que aquest dolor ens pot portar a fer als altres mentre no siguem capaços d’assumir-lo.

Els comentaris dels amics amb qui vaig anar al teatre, van ser  diversos: per uns és una obra  que encaixa perfectament pel lluïment  de Lluís Homar, tot hi que el troben poc agressiu en la primera part; jo discrepo i trobo que  broda el paper, amb una ironia  pura  i dura. Per a tots un xic massa llarga, durada de 3 hores i 10 minuts amb  entreacte inclòs , és podia dir el mateix amb menys temps, ja que moltes frases es repeteixen entre els personatges.

Resultado de imagen de ricard III teatre nacional

A la segona part  unanimitat, Homar  canvia el registre amb l'ardor que posa en cada frase, primer coordinant la batalla de Bosworth i després dirigint-la.  Al final la frase shakespeariana més coneguda  “un cavall, un cavall, el meu regne per un cavall”, que diu abans de morir en el combat i, d’aquesta manera s’ acaba  la Casa de York. També al teatre s’acaba amb aquest final l’obra. 

Aplaudiments i salutacions que duren una estona.

Joel Joan , que ens té acostumats a papers festius, ens demostra la seva professionalitat en el paper dramàtic del Duc de Buckingham; Carme Elias, en el paper de viuda del rei Enric VI excel·lent; Julieta Serrano,  duquessa de York, mare del rei Eduard IV,  molt passiva, li falta energia, potser perquè està acorralada per les ordres del rei i no li quedà esma de lluita. Els altres  personatges, bons, cada ú en el seu paper.

La posada en escena a càrrec de Lluc Castells i Jose Novoa, minimalista, amb diverses portes  metacrilades, per on entren i surten els personatges segons les seves actuacions.

El vestuari molt sobri a càrrec de Maria Araujo que inclou aparells ortopèdics pel rei, per subjectar el seu coll i una cama, la seva deformació es devia a una greu escoliosi.


Bon teatre i bons textos si us agraden els clàssics.

Resultado de imagen de ricard iii shakespeare





                                                                   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada