divendres, 19 de maig del 2017

L'arpa i les seves vibracions, 452

                                                L'HOLANDÈS ERRANT

 Estructura en tres actes, representada sense solució de continuïtat d’acord amb la idea original del compositor. És la quarta òpera de Wagner. Estrenada a Dresden el 1843, forma part del “cànon” del Festival de Bayreuth. La seva durada dues hores i vint minuts. 

 Malgrat ser una obra d’arrels encara romàntiques, Wagner hi va començar a plantejar els criteris estètics que forjaren la seva obra posterior, com ara el tractament leitmotívic i el paper fonamental de l’orquestra, que no es limita a acompanyar-lo, sinó que comenta moltes de les parts fonamentals d’un drama centrat en el tema de la redempció. 

 L’argument prou conegut. El protagonista, és víctima del seu destí i malda per trobar cada set anys una donzella que li obri el cor a fi de poder finalment, deixar de ser una ombra errant. Senta, filla del mariner noruec Daland, serà la dona que acomplirà els designis de l’Holandès lliurant-se fins a la mort.
 El paper de Daland, va córrer a càrrec d’ Albert Dohmen, intèrpret wagnerià de fama internacional. 

Una espectacular posada en escena de Philipp Stölzl, que situa la acció dins d’un gran quadre que representa l’imaginari de Senta entre el segle XVIII i XIX, en el sí d’una família burgesa, Senta és una adolescent apassionada per la lectura, paper cantat per la russa Elena Popovskaya 

 Albert Dohmen baix-baríton, també de fama internacional, va interpretar el rol de L’holandes, 

 La direcció musical a càrrec d’ Oksana Lyniv, ucraïnesa de 39 anys, que ve precedida de ser una de les directores musicals emergents amb més projecció del moment. És la primera dona que dirigueix una òpera de Wagner al Gran Teatre del Liceu. Titular de l’orquestra de l'Opera de Granz. De figura petita i fràgil, contrasta amb la força de la seva batuta. Al sortir a saludar, al final de l’obra, contrastava amb la corpulència dels dos personatges principals de l’òpera. 

 Última òpera de la temporada, caldrà esperar a l’octubre per veure la propera programació.

1 comentari: