diumenge, 22 de gener del 2017

l'arpa i les seves vibracions, 444


     EL SEGRIÀ;  TORREBESSES


Sortida cultural del grup d’excursions de l’Oratori de Sant Felip Neri de Gràcia a Torrebesses. Abrigats com esquimals, ja que havien predit molt de fred. Afortunadament, un sol càlid i poc vent van fer l’excursió molt agradable.
 Torrebesses,  un  poble situat a la part sud-oriental de la comarca del Segrià, a 24 km. de Lleida i un dels nuclis rurals més ben conservats de tota la comarca. La tradició agrícola pel conreu de l’ametller i l’olivera, són el seu senyal d’identitat. Allà ens esperava en Jordi, un xicot historiador que ens feu de guia tot el matí. Començàrem pel Centre d’Interpretació de la Pedra Seca; un espai d’aprenentatge sobre les construccions de pedra seca com molins, aljubs i cabanes. Tot seguit vàrem visitar el subterrani on antigament tenien el celler, les sitges per guardar blat, farratge i pinsos, com també un espai pel bestiar.

Construcció en pedra seca
El Molí Del Bep de Canut
                                                    


Una caminada de deu minuts ens porta a El Molí Del Bep de Canut, construït a mitjans del segle XIX, que aprofitava els dos principals corrents d’aigua que hi confluïen, acumulant-la en una gran bassa per desprès emprar-la per la producció de l'oli d’oliva. Comptava amb una premsada de tracció animal, destinada a trencar les olives, i dues de seixantè per a obtenir l’oli. Actualment, rehabilitat, ens permet conèixer l’enginy dels seus constructors i els mètodes de treball tradicionals que encara romanen a la memòria dels avis de la comarca.
Al migdia, dinar al restaurant del Castell del Palau de Torrebesses, portat per una família que l’ha actualitzat com  casa rural, conservant tot el seu tipisme. 
Acabada la sobretaula anem cap a Granyena de les Garrigues a 5 km.de distància, Visita a la  parròquia de Sant Miquel i una petita volta pel poble. El fred ens fa tornar  a Barcelona a mitja tarda. 

                                                


Castell del Palau de Torrebesses

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada