divendres, 13 de gener del 2017

L'arpa i les seves vibracions, 443


SALÀS DE PALLARS


Carrer de les botigue
Últimament  el Rafel ens ha fet gaudir, com sempre, amb els seus escrits referits a la publicitat que tan bé domina. Aquesta vegada eren  productes  antics que anunciaven conegudes figures del cinema.
 Al llegir-los m´ha fet recordar una visita que el mes de novembre passat vaig fer a un poble de la comarca del Pallars Jussà, situat a 4 km. de La Pobla de Segur, es tracta de Salàs de Pallars, una vila que durant molts anys va acollir la fira de bestiar de peu rodó, es a dir, cavalls, muls i ases.
Segurament molts de vosaltres  l’heu visitat alguna vegada,  ja que és lloc de trobada d’aquells que a més d’admirar el paisatge de la zona, té com a al·licient actual visitar les botigues museu en cinc locals que ens permeten conèixer com eren les botigues i articles d ús habitual entre el finals del segle XIX i el tercer terç del segle XX.

Francesc Farràs


                                            
Una noia guia ens ensenya aquestes botigues: una barberia, una farmàcia, un estanc, una botiga de queviures, i un cafè bar;  ens fa un resum de l'ús que tenien al poble i ens mostra els seus  productes. Ens fa adonar de la funció que tenien cada una d’elles. Un exemple el tenim amb els iogurts, ja que es consideraven un aliment pels malalts i que es comprava a la farmàcia. Actualment, forma part de la alimentació quotidiana.  O com es va passar de la navalla d’afaitar a la maquineta d’un sol ús, més manejable i menys perillosa.



Una de les coses que més ha evolucionat és la higiene i amb ella el paper  higiènic, o com una ampolla creada per una empresa per a un licor determinat, l’anís, s’ha acabat estenent a totes les marques d’aquesta beguda.

Tot aquest recull ha estat possible gràcies a la paciència i la dedicació d’en Francesc Farràs un historiador que durant molt anys ha aplegat un gran nombre d’objectes i  amb ells ha sabut crear un museu de records. Ha aconseguit fer de les coses més usuals quelcom especial ,amb productes, estris, mobles i espais reals que es poden tocar.

L’Ajuntament de Salàs de Pallars ha sabut unificar la tasca de Francesc Farràs amb la preservació dels locals antics del poble.



3 comentaris:

  1. Jo no el conec però la Malole i en Marçal hi va ser i els hi va agradar molt.

    ResponElimina
  2. Allí van conèixer els meus amics Rosa i Adolf que hi tenen una casa. Jo també hi he estat i és clar, també vaig conèixer les botigues del Farràs, a ell i la seva casa. Inclús em va regalar unes quantes coses que tinc emmarcades i em recorden les botígues de la nostra infància.

    ResponElimina
  3. Has provat de tirar avall avall la finestra dels comentaris? No sé perquè ara surt mig comprimida i és fàcil no trobar el lloc on diu allò dels robots i publica.

    ResponElimina