dimarts, 12 de novembre del 2013


Us dec encara el comentari a l'enigma de la setmana. Efectivament és la casa del carrer Berlinès, tal com va dir en Rafel, al final, al costat de les escales que baixen cap a General Mitre.



L'edifici es diu Alhambra i és una rèplica del palau nassarita, la dinastia musulmana, de Granada. Edifici de Domènec Ballet i Nadal, construït per a un alemany (de Berlín i anomenat "el berlinés" que va comprar un terreny a Josep Castelló i Galvany (sí, el de Can Castelló i molts altres ) al peu del turó de Monterols l'any 1875. 
L'orientalisme arquitectònic va aparèixer per moltes raons històriques i sobretot degut a l'expansió colonial al Nord d'Àfrica, i també vinculat al romanticisme del moment en que l'Orient lligava amb delícies innombrables, exòtiques i refinades. Així s'explica que aquesta casa dugui la llegenda d'haver estat construïda com a acte d'amor del senyor berlinés a la seva esposa, una granadina enyorada. Llegenda compartida amb la Giralda de l'Arboç. Un altra dia us faré cinc cèntims d'aquest edifici i la seva història.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada